Amandine – 2014

Am deja reteta aceasta postata pe blog insa nu eram deloc multumita de cum erau pozele si m-am gandit sa revin cu varianta revizuita atat la reteta cat si la poze.
Eu nu sunt fan deloc al acestor prajituri, nici macar nu le-am gustat daca va vine sa credeti, insa musafirii si sotul meu au fost super incantati de ele. Deci pentru iubitorii de Amandine o reteta nu foarte greu de facut dar care necesita timp, cu arome de cappuccino, crema de unt si glazura de ciocolata. Am preferat glazura de ciocolata in aceasta varianta in locul fondantului cu mult prea mult zahar dupa parerea mea.

Pentru Amandine avem nevoie de

Blat:
6 oua
170 gr zahar
3 linguri apa 
3 linguri  ulei
3 linguri cacao

8 linguri faina

1 lingurita praf de copt
un varf de sare
Sirop:
 250-300 ml. apa
6 linguri zahar
 4 linguri cappuccino clasic
1 sticluta esenta de rom
Crema:
250 gr unt 82% grasime (unt nesarat)
 170 gr zahar pudra
2 galbenusuri
3 linguri cacao
1 sticluta esenta de rom
Glazura
100 ml apa
100 gr zahar
200 gr ciocolata neagra
Pt ornat: 3 linguri din crema cu 70-100 ml frisca lichida indulcita
Blat:
Mixam albusurile spuma cu un varf de sare apoi adaugam zaharul si mixam pana se topeste zaharul adaugand, in timp ce mixam, apa. Urmeaza apoi galbenusurile si uleiul si mixam din nou. La final incorporam, folosind o spatula, faina amestecata cu cacaua si praful de copt. Incorporam cu grija si miscari usoara ca sa nu se lase spuma.
Turnam compozitia  intr-o tava tapetata cu hartie de copt (aprox 24/30 cm) si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de 30 de minute.
Scoatem blatul din cuptor si dupa ce s-a racit il taiem in doua.

Cat timp se coace blatul putem pregati siropul. Intr-o craticioara punem la fiert: apa, zaharul si cappuccino aprox 5 min, iar la final se adauga esenta de rom. Lasam la racit. 
Crema: 
Untul (la temperatura camerei) se amesteca cu zaharul pudra. Se mixeaza pana se dizolva zaharul, dupa care se adauga galbenusurile pe rand si cacaua apoi continuam sa mixam pana obtinem o crema fina si spumoasa.
Asezam pe un platou prima jumatate de blat o insiropam cu jumatate din sirop. Ungem blatul cu crema (punand deoparte trei linguri), nivelam cu un cutit apoi asezam cealalta jumatate de blat deasupra pe care la fel o insiropam cu cantitatea de sirop ramasa.
Punem prajitura la rece timp de 2-3 ore.
Scoatem din frigider si portionam in 24 de bucati si le asezam in doua tavite.

Pregatim glazura in felul urmator: punem apa cu zaharul la fiert timp de aprox 5 minute. Luam de pe foc si adugam ciocolata facuta bucatele.
Cu o lingura luam din glazura si punem peste fiecare patrat de prajitura. Daca se intareste in timp ce ornam mai punem putin vasul deasupra focului insa nu direct pe foc ( sau pe baie de aburi)
Dam din nou prajitura la frigider pana se intareste glazura.

Pentru ornat: mixam frisca adaugand in ea crema pusa deoparte.
Cu un pos facem cate un mot deasupra fiecarei prajituri.
Ramane putina glazura pe care o punem intr-o punguta si trasam dungi subtiri peste motz si peste glazura deja intarita.

Dam din nou prajitura la rece pana o servim.
Daca va incumetati sa le faceti si voi si mai ales daca aveti musafiri, sigur o sa fie incantati.

Eu le-am pus si in hartiute ca sa arate ca cele de la cofetarie 🙂 
Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

23 comentarii la “Amandine – 2014”

    1. Cu alta crema imi plac si mie ( nu imi place crema clasica de unt ca aceasta) dar atunci nu mai sunt Amandine, iar sotul meu si iubitorii de Amandine tocmai crema asta o adora :))

  1. Forte bune par !! Dar am o intrebare , 4 linguri de cappuccino
    Va referiti la praf de cappuccino ? Cu ce as putea inlocui ??
    Va multumesc

    1. Da este praf de cappuccino care vine dizolvat in apacu zahar.
      „Sirop:
      250-300 ml. apa
      6 linguri zahar
      4 linguri cappuccino clasic
      1 sticluta esenta de rom”
      „Intr-o craticioara punem la fiert: apa, zaharul si cappuccino aprox 5 min, iar la final se adauga esenta de rom”
      Eu cu altceva nu am incercat deci nu te pot sfatui ce gust are cu altceva dar poti face cu sirop de caramel.

          1. Nu am nici o problema sa raspund la intrebari la ceva ce nu e clar, dar te rog inainte citeste reteta. Scrie si dimenisunea tavii si absolut tot ce e nevoie 🙂

          2. „Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (aprox 24/30 cm) si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de 30 de minute.”

  2. Deabia aștept să o fac sâmbătă. Merg la o prietenă în vizită și vreau să o surprind. ( amandinele sunt preferatele noastre ) Mulțumesc mult Timea! :-*

  3. Buna seara,

    Va multumesc pentru reteta. Totusi, daca tot ati facut-o publica, ar fi perfect daca ati putea elimina protectia paginii la copiere si tiparire.

    Numai bine.

    1. Se poate tipari, la sfarsitul fiecarei retete in stanga scrie „tipareste reteta” sau puteti salva in pdf. Nu puteticopia efectiv randurile scrise dar in rest se poate si printa si salva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *