Cartofi cu unt si rozmarin

Din nou cartofi….ce sa fac daca imi plac mult 
… si sunt atatea modalitati de a prepara cartoful 🙂
Sper sa va placa aceasta reteta aromata!
Rozamarinul este o planta foarte aromata ce se poate folosi atat la carne (mai ales miel) cat si la legume.

Avem nevoie de cartofi bineinteles vreo 10-20 buc …depinde pt cate pers gatiti, apoi de aprox 100 gr unt, rozmarin si sare si piper.
Spalam si taiem cartofii in patru sau doar in doua, in functie de marimea lor.

Asezam cartofii in tava, turnam peste ei untul topit si presaram sare, piper si rozmarin.

Dam la cuptorul incins la 180 grade timp de aprox  30-40 min si am terminat treaba.
Merg de minune langa o friptura de porc sau o rulada de porc asa cum i-am servit eu.
Sa aveti pofta!





Si cateva cuvinte despre rozmarin:


„Rozmarinul pe numele sau latinesc ”Roua de mare” a stat la baza uneia dintre cele mai celebre ape de frumusete a secolului a XVII-lea: Apa Reginei Ungariei. O veche legenda spune ca un inger s-a infatisat inaintea Reginei Isabela a Ungariei si i-a dat reteta unui elixir facut pe baza de rozmarin. Cu ajutorul acestei lotiuni Regina si-a recuperat sanatatea si mai ales frumusetea desi era trecuta de 70 de ani. Aceasta apa de toaleta a fost folosita in toata Europa pana la Revolutia Franceza.



La ce mai foloseste rozmarinul?

1.Tonifiant
Rozmarinul previne scaderile bruste de oboseala si este un bun stimulent pentru memorie. Se recomanda studentilor in perioada de sesiune. De asemenea ceaiul de rozmarin este un sanatos inlocuitor al cafelei.
Pentru cei ce sufera de artrita se recomanda bai cu adaous de infuzie de rozmarin amestecat cu salvie.
2. Calmant
Se recomanda in tratamentele de combatere a nervozitatii cure de 10 zile cu 2 cesti de ceai de rozmarin pe zi.
Pentru a combate insomnia si a imbunatati calitatea somnului beti o ceasca de ceai de rozmarin inainte de culcare.
3. Digestiv
In Provence traditia impune servirea unei cesti de ceai de rozmarin dupa mesele festive. Planta ajuta digestia, si stimuleaza functiile hepatice. Astfel se recomanda in tratarea tulburarilor digestive minore, precum si a durerilor de cap. Pentru a stimula functiile biliare se bea o ceasca de decoct dimineata pe stomacul gol.
4. Antitusiv
Datorita parfumului sau, elibereaza nasul si bronhiile, de aceea este recomandat pentru calmarea acceselor de tuse si a crizelor de astm.
5. Antiseptic
Decoctul de rozmarin este ideal pentru tratarea micilor probleme ale pielii.”



info: http://www.infogradina.ro/legume/plante-medicinale/rozmarinul/302/

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

24 comentarii la “Cartofi cu unt si rozmarin”

  1. Si mie imi plac foarte mult cartofii, ii pregatesc in fel si chip…
    Interesante informatiile despre rozmarin, nu am stiut ca are atatea proprietati benefice. Multumesc pentru informatii, te pup!

  2. Paradis – de acord cu tine. Ma bucur ca iti plac cartofii mei. pup

    Sanda – Ma bucur ca ti-am fost de ajutor cu info despre rozmarin. te pup

    Dia – ma bucur ca iti plac. pup

  3. Romania pitoreasca – ma bucur ca iti place! Cartofii acestia cu unt asa sunt ei, cu rozmarin :). Se pot face in zeci de feluri cu siguranta idei sunt o gramada. te mai astept in vizita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

X

Retete asemanatoare