Gogosi cu glazura de ciocolata

Gogosile sunt super potrivite pentru o dupa-masa friguroasa de iarna. Necesita ceva timp pana ajungem la pasul mancarii, dar merita din plin toata munca pentru ca sunt atat de bune….
Nici nu cred ca poate zice cineva ca nu ii plac gogosile fie ele simple, cu dulceata sau cu ciocolata.
Mie imi plac oricum 🙂

Avem nevoie de:
 – 1 kg faina
– 2 pliculete drojdie uscata (14 gr; plicurile mele contineau 7 gr)
– 2 oua
– 150 gr zahar
– 1 vanilie
– 500 ml lapte
– 120 ml ulei
– coaja rasa de la o portocala
– coaja rasa de la o jumatate de lamaie
– un varf de sare

Altele:
– ulei pentru prajit
– zahar pudra
– optional dulceata
– optional glazura de ciocolata: 100 gr ciocolata cu 1-2 lingurite unt

Punem faina intr-un bol impreuna cu zaharul, zaharul vanilat, un pic de sare si coaja de portocala si lamaie.
Intr-o cana amestecam in 100 ml lapte caldut, drojdia uscata si o lingurita zahar si lasam sa dospeasca aprox 10 min. Turnam apoi peste faina.

Framantam cu mana adaugand ouale, restul de lapte caldut si uleiul pana obtinem un aluat care nu se mai lipeste de maini.

Acoperim cu un prosop si lasam la loc cald, ferit de curenti de aer timp de aprox o ora.

Punem faina pe masa de lucru si intindem o foaie nu foarte subtire si decupam cu o forma rotunda pt gogosi.
Eu am facut cateva si cu gaura la mijloc. Am folosit o cana mai mare si un pahar mai mic pt a decupa interiorul.
Asezam apoi pe o plansa si mai lasam 30 min la dospit.
(prima foaie eu am intins-o un pic prea tare….se vede si in poza, nu am mai facut apoi poze cu celelalte 🙂 )

Intr-un vas punem aprox 500 ml ulei…daca e vas mai mare punem mai mult ulei. Cand uleiul este incins punem  gogoselele noastre lasam pana se rumenesc pe o parte apoi le intoarcem pe cealalta parte.

Le putem servi pudrate cu zahar pudra.

…le putem face si cu dulceata..

Sau daca optam pt varianta cu ciocolata: lasam gogosile sa se raceasca apoi le ungem cu glazura obtinuta din 100 gr ciocolata si 1-2 lingurite unt, topite impreuna pe foc intr-un vas cu fund gros.

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

19 comentarii la “Gogosi cu glazura de ciocolata”

  1. Danutza…bine zici..is tare yumi 🙂

    Diana, chiar sunt delicioase si pufoase. te pup si eu

    Fantezie in bucatarie curaj nu iti trebuie pt ca sunt simple de facut…in shimb da, trebuie sa ai timp. Dar merita!!! sunt bune, bune

  2. Alina ma bucur ca iti plac!

    Daniela imi pare ca esti racita…ti-as trimite ctv gogosi si o ciocolata calda :). Sanatate multa.

    Dia…si mai multe , cu drag.

    Dorina multumesc.

  3. Silvia multumesc tare mult!!!

    Lavi ma bucur ca iti plac gogosile mele si blogul meu. te pup

    Maria Mihalache chiar sunt gustoase.

    Antonina ma bucr tare ca iti plac gogosile mele…si da, 1 kg…am un sot ce devoreaza gogosile 🙂 si chiar si eu le mananc cu mare drag.

    Simona cu drag te servesc si pe tine, sunt destule :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

X

Retete asemanatoare