Placinta cu ceapa

 De obicei sambata cand sunt si eu acasa si am timp de bucatarit, imi place sa fac cate ceva din aluat dospit. Mai ales acum iarna. Ce va prezint acum e cat se poate de simplu de facut….da, stiu, mereu zic asta :)) dar chiar nu am retete complicate, totul e sa iti placa sa le faci. 
Deci v-am adus o placinta cu ceapa numai buna pt o dupa-amiaza friguroasa de iarna. 

Avem nevoie de:
250 gr faina alba (faina pt cozonac de la Lidl am folosit eu)
1/2 plic drojdie uscata
1 lingurita rasa zahar
1/2 lingurita sare de mare
170 ml apa calduta
1 lingura ulei de masline 
Umplutura:
2 cepe mici albe
2 cepe mici rosii
2 linguri ulei pt calit ceapa  
2 linguri ketchup 

Intr-o cana amestecam drojdia cu zaharul si o lingurita de faina, adaugam 100 ml apa calduta  si lasam la dospit 10 minute.
Punem intr-un vas faina si sarea, iar in mijloc facem o gaura in care turnam drojdia dospita. Framantam cu mana si adaugam restul de apa calduta. Spre final adaugam si uleiul. Terminam de framantat cand aluatul incepe sa se desprinda de degete. Este un aluat usor mai moale dar se poate lucra bine cu el.
Presaram deasupra putina faina, acoperim cu un prosop si punem la loc cald ferit de curenti de aer pentru 45-60 minute.
In acest timp putem sa pregatim ceapa, pe care o curatam, o feliem si o calim in 2 linguri de ulei. Lasam deoparte sa se raceasca.
Aluatul dospit il intindem pe masa de lucru tapetata cu faina. Pe jumatate de aluat punem ceapa calita si pe cealalta jumatate intindem ketchup-ul.
Indoim  si apasam marginele apoi mai indoim inca o data si intindem usor cu mana iar pe margini apasam cu o furculita sau tot cu mana.
Punem placinta intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 25-30 de minute sau pana se rumeneste usor deasupra.

Feliem placinta si o servim calda!
Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

10 comentarii la “Placinta cu ceapa”

  1. Bine te-am gasit , Timea ! Am descoperit blogul tau , l-am recomandat cunostintelor si am mai ,, furat ” unele retete . Esti un maestru al gastronomiei ! Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

X

Retete asemanatoare