Prajitura cu cafea

Pentru Craciun mi-am dorit o prajitura cu cafea insa nu vroiam cu crema de nes ci una cu multa cafea neagra. Si pentru ca aveam aceasta reteta a Paulei salvata la favorite pe site-ul bucataras.ro ,  m-am gandit sa o incerc. Am facut doar mici modificari si am adaugat si frisca lichida pentru a avea deasupra o crema mai spumoasa. A iesit o prajitura de nota 20 pe care o recomand cu drag. E greu sa refuzi asa o bunatate! 
Avem nevoie de:
Blat:
6 oua
8 linguri zahar
4 linguri apa
3 linguri ulei
1 praf de sare
6 linguri faina
2 linguri cafea
2 linguri rase cacao
Sirop
200 ml apa, 1 lingura miere
Crema
4 galbenusuri
200 gr zahar
100 ml cafea espresso
250 gr unt 82% grasime (la temperatura camerei)
200 gr fisca lichida indulcita
Pentru ornat
100 gr ciocolata neagra

Pregatim mai intai blatul. Mixam albusurile spuma cu un varf de sare si adaugam treptat zaharul alternand cu apa si mixand in continuare pana obtinem o spuma tare si lucioasa. Adaugam apoi galbenusurile amestecate cu uleiul si mixam din nou. La final incorporam faina amestecata cu cacaoa si cafeaua, folosind o spatula si amestecand cu miscari usoare sa nu se lase spuma.
Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175-180 de grade timp de 25-30 minute (verificam cu o scobitoare daca blatul este copt)
Crema
Mixam galbenusurile cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Adaugam doua linguri din cafeaua lichida si amestecam rapid. Punem amestecul de galbenusuri intr-un vas rezistent la caldura si adaugam restul de cafea amestecand din nou rapid. Punem vasul pe foc si amestecam pana se ingroasa ca o budinca. ( La inceput o sa faca putina spuma dar nu va speriati, e ok, amestecati in continuare pana se ingroasa)
Luam de pe foc si lasam sa se raceasca.
Separat mixam untul moale pana devine cremos si adaugam treptat din crema de cafea mixand de fiacare data.

Asamblare
Taiem blatul in doua. Asezam prima foaie pe un blatou si o insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop.
Ungem blatul cu trei sferturi din crema si asezam a doua foaie pe care o insiropam cu restul de sirop.
Mixam frisca pana se intareste si adaugam in ea crema lasata deoparte.
Ungem cu aceasta crema a doua foaie de blat si razuim peste ea ciocolata neagra.
Dam la frigider pana a doua zi dau minim 3 ore inainte de a servi.

Tips:

  • Tava folosita de mine: 25/35 cm
  • Pentru a taia prajitura felii, folositi un cutit taios trecut prin apa calda
  • Va las si voua o farfurie de prajituri asortate!

De Paste am facut iar prajitura si uite ce frumoasa a iesit 🙂

Print Friendly

Comentează folosind contul de Facebook

18 comentarii la “Prajitura cu cafea”

        1. In blat se pune cafea pudra naturala iar in crema cafea lichida. Scrie in modul de preparare, iar daca nu e clar poti sa ma intrebi la ce anume te referi si iti raspund.

    1. Ma bucur ca iti place. Si eu m-am gandit sa insiropez cu cafea insa era deja multa cafea in blat si crema 🙂 . Pt unii era deja prea multa cafea. Cand fac doar pt mine pun mai multa cafea 🙂

    1. Nu dispar nicaieri 🙂 Faci altceva cu ele ce vrei tu. Albusurile le poti arunca, le poti congela si folosi cand vrei la altceva, le poti face omleta etc. Dar nu,nu dispar 🙂

      1. Crema nu mi.a iesit. In primul rand nu s.a ingrosat. I.am adus imbunatatiri si s.a ingrosat cat de cat. Iar apoi mi s.a taiat in momentul in care am pus untul.

        1. Imi pare rau ca nu ti-a iesit, dar nu e vina mea. Reteta e exacta si poti vedea clar poze exact cum au iesit toate. Untul de calitate e important (nu mi s-a taiat untul niciodata la nici un fel de crema), iar la ingrosat trebuie doar sa ai rabdare sa il lasi pe foc pana incepe sa se ingroase.

  1. Nici mie nu mi-a iesit prajitura. In primul rand nu mi-a cresut blatul.Apoi crema nu s-a ingrosat. Dar numai din galbenus de ou, zahar si cafea, nici nu are cum sa se ingroase. Am improvizat putin, am adaugat o budinca dar in momentul in care am adaugat frisca , mi sa taiat crema. Gustul a iesit foarte bun dar e grea nu poti manca maimult de o bucatica mica.

    1. Imi pare rau ca nu ti-a iesit. Reteta e corecta 100% si exact ce vezi in poze si cum am scris asa am facut. Si aceasta prajitura o tot repet si iasa de fiecare data. E drept ca trebuie sa ai rabdare langa crema pana se ingroasa, dar iti gantez ca se ingroasa. E o prajitura ce o fac des de sarbatori si toata lumea e incantata. Nu stiu de ce zici ca e grea, din contra e o prajitura lejera. Si eu am preluat reteta de la altcineva, am pus si link de unde si uite ca mi-a iesit din prima. Daca nu imi iese o prajitura preluata de la altcineva sub nici o forma nu as da vina pe acea persoana. As invita toate persoanele care zic ca nu le iasa, la mine pentru a le dovedi ca reteta e super corecta si iasa exact ceea ce vedeti, dar pana la urma nu trebuie sa demostrez nimic :). Am facut o reteta dupa o alta reteta, mie mi-a iesit, voua nu, mai perseverati. Nici eu nu stiu sa fac orice, unele lucruri imi iasa altele nu, dar ce imi iasa postez aici pas cu pas si daca aveti rabdare si indemanare iasa absolut orice. Numai bine.

    2. Si faptul ca vi se taie o crema, nu tine de nici o reteta ci strict de voi, cum amestecati, daca e rece complet crema, cum mixati, ce produse folositi, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *