Prajitura cu ciocolata si jeleu de portocale

 Cred ca din multele mele postari ati retinut ca eu personal nu ma omor dupa prajiturile cu creme si prefer dulciurile simple, rustice, cu fructe etc. Dar trebuie sa recunosc ca aceasta prajitura m-a dat pe spate chiar si pe mine. Cumparasem intr-o zi portocale si mandarine pt ca imi era pofta de citrice, dar cum inca nu sunt chiar asa de bune (abia acum incepe cu adevarat sezonul portocalelor) m-am gandit ca le pot folosi intr-o prajitura. Si automat m-am gandit ca se potrivesc perfect cu o crema de ciocolata (mereu mi-a placut  ciocolata cu portocale). Jeleul a iesit perfect, imi venea sa il mananc gol, desi eu nu mananc jeleuri :)). Dar ca sa nu ma mai tot laud atata, va zic sa incercati si voi prajitura aceasta si o sa va convingenti singuri ce bunatate e. 

Avem nevoie de:
Blat:
4 oua
8 linguri zahar
8 linguri faina
2 linguri cacao neagra
6 linguri ulei
6 linguri lapte
un plic praf de copt
un varf de cutit sare
coaja rasa de la o portocala
Jeleu de portocale
2 portocale
2 mandarine
3-4 linguri zahar
4 lingurite amidon alimentar
Crema:
200 ml smantana pt frisca
200 gr ciocolata neagra
6 linguri zahar
Glazura: 4 linguri din crema

Ornat: 200 ml frisca lichida indulcita, coaja de portocala

Mai intai pregatim crema de ciocolata care trebuie sa stea la rece 2-3 ore.
Intr-un vas amestecam frisca (smantana pt frisca sau frisca lichida neindulcita)  cu zaharul si punem pe foc pana fierbe. Luam de pe foc si adaugam ciocolata bucatele si amestecam pana se topeste ciocolata. Dam la frigider 2-3 ore pana se intareste bine. (sau 30 min la congelator).
O scoatem din frigider la momentul in care trebuie sa asamblam prajitura si o mixam cu mixerul cateva minute pana obtinem o crema spumoasa.
Din crema punem deoparte cam aprox 4 linguri pline pentru glazura.
Blat:
Mixam albusurile spuma cu un varf de sare. Cand albusurile sunt tari, adaugam zaharul si mai mixam cateva minute. Apoi adaugam treptat mixand dupa fiecare: galbenusurile, laptele, uleiul si coaja de portocala. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt si cacaoa. Turnam compozitia intr-o tava (22/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 25-30 min sau pana trece testul cu scobitoarea.
 Scoatem din cuptor si lasam la racit.
Jeleu de citrice:  stoarcem mandarinele si portocalele cu un storcator de citrice. Sucul obtinut il punem intr-un vas, adaugam zaharul si punem pe foc lasand sa fiarba. Amidonul il amestecam intr-un bol cu 2 -3 lingurite din cantitatea de suc apoi il turnam in vasul cu sucul de citrice si amestecam mereu pana se ingroasa si devine ca un jeleu usor lichid.
Asamblare:
Taiem blatul in doua. Prima foaie o ungem cu trei sferturi din jeleul de citrice si lasam asa 20 min. sa se traga putin in blat. Punem apoi crema de ciocolata peste jeleu si nivelam cu grija.. Asezam al doilea blat peste care intindem restul de jeleu si crema pusa deoparte.
Dam la frigider minim 30 de minute pana se intareste putin deasupra.
Scoatem din frigider si portionam in 24 de cuburi egale. Folosim un cutit cu taisul ascutit pe care il trecem de fiecare data prin apa calda.
Mixam frisca pana obtinem consistenta dorita apoi cu un pos formam cate un mot de frisca pe fiecare bucata de prajitura peste care presaram coaja de portocala.
Dam din nou la frigider pana servim.
Va ajunge daca va las voua tava aceasta?
Print Friendly

Comentează folosind contul de Facebook

17 comentarii la “Prajitura cu ciocolata si jeleu de portocale”

  1. Arata foarte bine, mai ales ca imi face cu ochiul jeleul. si as manca si ciocolata, incep sa imi revin :))))
    weekend frumos!
    PS. blogul tau era adaugat in lista de foarte multa vreme, insa nu se afisa; si a fost cazul multor bloguri faine 🙁 te pup!

  2. Foarte bine arata.Dar nu inteleg la crema: 200ml smantana pentu frisca.Doar smantana?Si la jeleu nu putem inlocui amidonul cu altceva?:D

    1. Buna. Ce anume nu intelegi cu smantana pt frisca? Asa se face crema aceasta si nu stiu la ce anume te referi. Iar jeleurile acestea de fructe eu le fac mereu cu amidon, nu stiu sa iti zic atceva pt ca nu am incercat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *