Prajitura cu nuca, caramel si ciocolata

Prajitura aceasta am facut-o tot de ziua sotului meu acu 2 saptamani. E o combinatie delicioasa de nuca, caramel si ciocolata. E prima data cand combin astfel de arome si sincer am fost super multumita. Desi e destul de multa munca la ea, va recomand sa o faceti macar o data pentru cei dragi 🙂 

Avem nevoie:
Pentru blat:
– 6 oua
– 150 gr zahar
– 150 gr faina
– 150 gr nuca macinata
– 1 plic praf de copt
– 4 linguri apa fierbinte
– 150 ml ulei
– un varf de sare
Crema 1:
– 100 ml frisca lichida neindulcita ( eu folosesc Pilos de la Lidl – cele in cutii mici de 200 ml)
– 3 linguri zahar
– 100 gr ciocolata neagra
Crema 2:
– 1 pahar zahar
– 1 pahar apa
– 3 linguri faina
– 1 ou + 3 linguri zahar
– 125 gr unt
Glazura:
– 100 gr ciocolata neagra
– 50 gr frisca lichida neindulcita
– 1 lingura zahar pudra
– 100 gr nuca prajita
Blatul si crema de ciocolata le putem pregatim cu o zi inainte de asamblare.
Pentru blat: mixam albusurile cu un varf de sare pana devin spuma. Adaugam zaharul si mai mixam pana se topeste zaharul. Adaugam apoi treptat galbenusurile, apa si uleiul mixand in continuare. La final adaugam, amestecand cu o spatula, faina amestecata cu praful de copt si apoi nuca macinata.
Turnam intr-o tava (25/30 cm)  tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de 30-35 minute. Verificam cu o scobitoare daca este copt.
Scoatem din cuptor si lasam la racit.
Crema 1: amestecam frisca lichida cu zaharul si punem pe foc lasand sa fiarba 2-3 minute. Luam de pe foc si adaugam ciocolata facuta bucati. Amestecam pana se topeste ciocolata apoi lasam la frigider pana a doua zi.
A doua zi inainte de folosire o mixam timp de cateva minute cu mixerul la treapta mare pana obtinem o crema pufoasa.
Crema 2: caramelizam zaharul pana devine auriu. Turnam peste zaharul caramelizat apa si lasam pe foc pana se topeste caramelul apoi luam de pe foc si lasam la racit. Separat mixam oul cu cele 3 linguri de zahar, adaugam faina si apoi siropul de zahar ( punem deoparte 5 linguri pt insiropat). Punem pe foc mic si amestecam pana se ingroasa. Luam de pe foc si adaugam untul amestecand pana se topeste. Lasam la racit.

Blatul il taiem in trei (daca vreti blat mai gros, faceti doua blaturi sau mariti cantitatile) . Siropul pus deoparte il lungim cu apa si il folosim la insiropatul fiecarei foi de blat. Asadar asezam prima foaia, o insiropam si o ungem cu crema de ciocolata. Asezam a doua foaie pe care la fel o insiropam usor si o ungem cu crema caramel. Asezam ultima foaie si o insiropam usor.

Pregatim glazura: topim pe baie de aburi frisca lichida amestecata cu o lingura zahar pudra si ciocolata taiata bucatele. Amestecam bine pana se topeste ciocolata. Lasam cateva minute sa se raceasca ( cat sa nu fie fierbinte) apoi turnam peste prajitura si nivelam.
Deasupra presaram nuca taiata si prajita.
Dam la frigider timp de minim 2 ore sau pana a doua zi.

Recomand aceasta prajitura si ca tort! 

Pt crema caramel m-am inspirat de la Ancuta.

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

22 comentarii la “Prajitura cu nuca, caramel si ciocolata”

  1. Eu ma prezint la mincat la tine acasa, ca n-am atita rabdare… iar ca sa o fac, dupa aia trebuie sa ma si sacrific, ca nu rezist in fata prajiturilor cu nuca… Hmmm, delicioasa, noroc ca nu ingrasa, desi la capitolul asta stau cam prost, ca am primit cadou o tava de baclava… ajutor… dau la schimb cu praji a ta… Pupici !

  2. Daniela – nici eu nu am mereu rabdare la prajituri din astea complicate, dar la cate un eveniment ‘ma sacrific’ :)). Spor la facut baclava :). te pup

  3. Buna, blat din 6 oua taiat in 3 ? nu prea am curajul sa risc, cred ca as face blaturile pe rand din 3 oua si as utiliza o tava mai mare… se mananca cu lingurita ? daca nu o insiropez ” merge” ca prajitura sau e seaca ? :)…ma tenteaza sa o fac de Craciun. Multumesc

    1. Da, blat din 6 oua taiat in 3 🙂 . Mereu se mira lumea, dar DA se poate daca ti blatul de pe o zi pe alta, daca ai un cutit cu lama foarte lunga si care taie super bine. Si da, il poti face din 3 blaturi subtiri deca vrei (ca la Dobos unde faci 6 foi din 6 oua 🙂 ). Insiropat se mananca cu lingurita (la mine asta a fost scopul sa servesc la farfurie) dar poti face fara sa il insiropezi si iasa perfect pt taiat felii clasice si servit cu mana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *