Tort Amandina M

Acest tort l-am facut cu ocazia zilei de nastere a sotului meu care pe 18 octombrie a implinit o anumita varsta.  E prajitura lui preferata si normal ca nu puteam face un alt tort decat Amandina. 
    La multi ani fericiti si sanatosi! 

Avem nevoie de:
 Blat:
– 6 oua
– 200 gr zahar 
– 4 linguri apa
– 4 linguri ulei
– 3 linguri cacao
– 8 linguri faina
– 1 plic praf de copt 
– un varf de sare
Sirop:
– 300 ml apa
– 100 gr zahar
– 4 linguri cappuccino clasic
– 1 fiola esenta de rom
Crema:
– 350 gr unt nesarat
– 170 gr zahar pudra
– 3 linguri cacao
– 2 galbenusuri
– 3 lingurite esenta de rom Dr. Oetker
Glazura:  100 ml frisca lichida, 150 gr ciocolata neagra

Batem spuma tare albusurile cu sarea. Adaugam zaharul si mai mixam cateva minute apoi adaugam treptat, pe rand: galbenusurile, uleiul si apa. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, folosind o spatula si amestecand usor sa nu se lase spuma.
Se toarna in tava rotunda de 26 cm tapetata pe fund cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 grade timp de aprox 30-35 min. Verificam cu o scobitoare daca este copt blatul.
Scoatem din cuptor si lasam la racit. Blatul racit il taiem in 3.

Cat timp se coace blatul pregatim siropul: punem pe foc apa cu zaharul si cand fierbe adaugam cappuccino si mai lasam sa fiarba 2-3 minute. Luam de pe foc si adaugam esenta de rom si lasam la racit.

Crema: untul tinut la temperatura camerei se mixeaza bine cu zaharul pudra. Adaugam pe rand galbenusurile, cacao si esenta de rom mixand pana obtinem o crema spumoasa si fina. Impartim crema in 3 parti.

Asezam pe o farfurie prima foaie de blat si o insiropam bine apoi ungem cu o parte din crema apoi punem a doua foaie si la fel insiropam si ungem cu crema. Asezam ultima foaie si o insiropam si pe aceasta. Dam la frigider timp de o ora.

Ungem apoi tortul de jur imprejur cu crema lasand cateva linguri si pentru ornat. (deasupra nu punem crema)
Pentru glazura: topim pe baie de aburi ciocolata amestecata cu frisca lichida si amestecam pana se topeste ciocolata. Lasam sa se raceasca usor apoi turnam peste tort, nivelam si lasam sa curga si pe margini.
Ornam cu crema ramasa formand cateva moturi. Am facut si cateva inimioare de ciocolata. Dar la ornat aveti liber la imaginatie :).

Va las si voua sa savurati o felie de tort! 
Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

30 comentarii la “Tort Amandina M”

  1. La multi ani !!! Stiu ca ingrasa, dar la cit de bine arata tortul tau, cred ca m-as opri dupa ce as devora jumatate din el…Ufff, de aia nu fac eu torturi ciocolatoase, cica sa slabesc, dar ma ingras doar uitindu-ma… Pupici !

  2. Mmm… ce frumusete de bunciune de tort.. Si daca tot este petrecere, pap si eu o feliuta!
    La Multi Ani sotului tau, sa fi-ti fericiti si impliniti, si mai ales sa va iubiti mereu ca si acum! :-*

  3. We stumbled over here coming from a different web page and thought I might as well check things out.

    I like what I see so i am just following you. Look forward to checking out your web page again.

    Feel free to visit my webpage :: walking calorie calculator

    1. Da, asa se pun crude in multe creme de acest gen. Cu incredere ca nu se simte nimic. Dar daca nu iti place ideea in sine poti renunta la galbenusul din crema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *