Tort cu nuca vanilie si afine

Tortul acesta cu nuca si crema de vanilie este inca un tort exact pe gustul meu, facut de mine, pentru mine, pentru o zi speciala :). Si daca pentru alte ocazii tin cont si de altii din jurul meu, pentru ziua mea, imi place sa imi fac pe plac mie. A trecut putin timp de la ziua mea, insa cum timpul este un dusman de temut, in ultimul timp postez totul cu intaziere. 

 

Pentru Tort cu nuca vanilie si afine avem nevoie de

  • Pentru 4 foi de nuca:
  • 8 albusuri de ou
  • un praf de sare
  • 300 gr zahar
  • 320 gr nuca macinata
  • 2 linguri amidon de porumb
  • Crema de vanilie
  • 5 galbenusuri
  • 7 linguri zahar
  • 5 linguri amidon de porumb
  • 500 ml lapte 3% grasime
  • o pastaie de vanilie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 125 gr unt nesarat 82% grasime
  • 1 plic gelatina granule + 4 linguri apa
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • Glazura de ciocolata
  • 100 gr ciocolata
  • 3 linguri smantana pentru frisca
  • 1 lingurita unt
  • aprox 8 linguri afine (congelate am folosit eu)

Mod de preparare Tort cu nuca vanilie si afine

  • Mixam albusurile spuma cu un pic de sare. Adaugam treptat zaharul, mixand in continuare. Fiind o cantitate destul de mare de  o sa dureze ceva mai mult operatiunea de mixare. Dar daca va e greu sa mixati 8 albusuri, impartiti ingredientele in doua si mixati in doua reprize.
  • Adaugam nuca macinata si amidonul si le incorporam cu miscari usoare, folosind o spatula.

  • Din aceasta cantitate coacem 4 foi, pe rand, in tava de 26 cm, tapetata pe fund cu hartie de copt si unsa pe margini cu putin unt. Coacem foile aprox 20 de min la 160 grade + 5 minute cu cuptorul deschis.
  • Eu incerc pe cat posibil sa fac mereu blaturile pentru torturi, inainte cu o zi si la fel am facut si pentru acest tort, am pregatit cele 4 foi de nuca si le-am lasat pana a doua zi fara sa indepartez foaia de copt. Dupa ce se usuca se indeparteaza mult mai usor si nu exista nici un risc de rupere a blatului fragil de nuca.
  • Crema de vanilie
  • Punem gelatina la hidratat in aprox 4 linguri de apa.
  • Cele 5 galbenusuri le amestecam intr-un vas cu zaharul, adaugand apoi amidonul si laptele. Cel mai usor e sa folosim un tel.
  • Despicam pastaia de vanilie in doua si cu lama unui cutit scoatem miezul cu semintele si le adaugam in vasul cu amestecul nostru, apoi punem si cele doua jumatati de pastaie in vas.
  • Punem vasul pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa ca o budinca. La final adaugam zaharul vanilat. (adaug si zahar vanilat pe langa pastaia de vanilie pentru ca imi place gustul mai intens de vanilie sau de zahar  aromatizat cu vanilie). Luam de pe foc si adaugam untul la temeratura camerei si omogenizam. Apoi cand s-a mai racit putin dar inca este calduta crema, adaugam si gelatina hidrata si amestecam bine cu telul. (pastaia de vanilie o scoatem si o aruncam)
  • Smantana pntru frisca se bate cel mai bine daca sta aprox 20-30 de minute la congelator si vasul in care il mixam este de asemenea foarte rece.
  • Cand crema de vanilie este rece complet o amestecam cu frisca mixata.
  • Pregatim si glazura de ciocolata topind toate ingredientele intr-un vas pe baie de aburi. Amestecam cu o lingurita in timp ce se topeste ciocolata.
  • Asamblare
  • Asezam prima foaie pe un suport de tort si ungem cun un sfert din crema de vanilie. Peste crema punem aprox. 2 linguri de afine pe ici pe colo si stropim peste afine o lingura de glazura de ciocolata. Procedam la fel apoi cu fiecare strat iar la final, o sa avem un strat mai generos de glazura de ciocolata.

  • Dam tortul la frigider minim 3 ore inainte de a felia si servi musafirii.
  • Pentru mine acest tort a fost unul exact asa cum mi-am dorit, si desi are destul de mult zahar, nu a parut dulce si asta pentru ca foile de nuca se imbina perfect cu crema fina de vanilie, iar afinele usor acrisoare fac pereche la fel de buna cu crema de vanilie. Cat despre  straturile de ciocolata, sunt convinsa ca musafirii nici nu le-au sesizat acolo intre afine, doar  stratul care era deasupra a fost observat :).

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *