Tort de ciocolata cu caramel

mediu

16-20 portii

Aceasta postare a tortului coincide cu o zi frumoasa aniversara a blogului meu: 3 anisori. Sunt 3 ani de cand ma aflu si eu in blogosfera culinara, o lume plina de bunatati si de oameni talentati care creaza aceste bunatati. 

Desi am participat doar la concursuri on-line sper ca intr-o buna zi sa ajung sa particip si la evenimente publice unde sa pot cunoaste mai multi blogeri si bucatari talentati. Asta e asa ca o dorinta pentru anul care vine 🙂
Ma bucur de tot ce am realizat in acesti trei ani si sper ca pe viitor sa avansez atat din punct de vedere al calitatii pozelor cat si al bunurilor preparate.
Si acum, ca sa revenim la reteta, nu pot sa va spun decat ca acest tort este unul din cele mai bune din categoria torturi cu ciocolata si asta pentru ca are in combinatie ceva ce eu iubesc tare mult: CARAMEL.  E drept ca nu se poate manca mult din el dintr-o data pentru ca atat blatul cat si cremele sunt greoaie, dar o feliuta mica zilnica e binevenita, mai ales ca tortul se poate tine bine cateva zile bune la frigider.

Pentru  Tort de ciocolata si caramel avem nevoie de:

  • Blat:
  • 200 gr zahar
  • 220 gr faina
  • 2 oua
  • 1/2 cana cacao (folosim o cana de 200 ml)
  • 1/2 cana ulei
  • 1/4 cana lapte
  • 1/2 cana cafea tare (cafea expresso, sau cafea la filtru)
  • 1 lingurita praf de copt
  • un varf de sare
  • Crema de ciocolata:
  • 200 ml frisca lichida neindulcita (eu folosesc Pilos de la Lidl)
  • 5 linguri zahar
  • 200 gr ciocolata neagra
  • 1 lingura unt nesarat
  • Crema caramel:
  • 1 pahar zahar
  • 1 pahar apa
  • 3 linguri faina +1 ou + 3 linguri zahar
  • 125 gr unt nesarat 82% grasime
  • Pentru ornat:
  • 80 gr ciocolata neagra – pt fasiile de ciocolata
  • bucatele de ciocolata diversa: alba, neagra, lapte

Mod de preparare Tort de ciocolata si caramel

  • Amestecam intr-un bol faina, zaharul, cacaua, praful de copt si sarea. Separat batem ouale spuma, adaugand apoi uleiul si laptele. Adaugam putin cate putin din mixul de ingrediente uscate la ingredientele lichide amestecand cu o spatula sau cu mixerul pe treapta 1. La final adaugam cana de cafea fierbinte si omogenizam.
  • Impartim compozitia in doua vase sau daca aveti doua forme de tort identice le puteti pune direct in forme. (am folosit o tava de 24 cm). Turnam compozitia in forma tapetata pe fund cu hartie de copt si unsa pe margini cu putin unt si dam la cuptorul preincalzit la 170 de grade timp de 30-35 min. Se face testul cu o scobitoare pentru a verifica daca blatul e copt.
  • Procedam la fel pentru al doilea blat.
  • Blaturile le punem deoparte scoase din tava pana pregatim cremele.
  • Crema 1: amestecam frisca lichida neindulcita cu zaharul si punem pe foc pana da in clocot. Luam de pe foc si adaugam ciocolata bucatele si amestecam pana se topeste ciocolata. Dupa ce s-a racit putin dar inca caldut, adaugam untul si amestecam, apoi dam vasul la frigider pentru o ora.
  • Cand scoatem din frigider mixam crema de ciocolata pana devina spumoasa.
  • Crema 2: caramelizam zaharul intr-un vas cu fundul mai gros. Cand zaharul este complet caramelizat (atentie sa nu se arda) turnam apa, avand grija la aburii ce se formeaza deasupra sa nu ne ardem. Lasam sa fiarba pana se topeste zaharul caramelizat. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca complet.
  • Separat batem oul cu cele 3 linguri de zahar si adaugam apoi faina. Amestecam cele doua compozitii si punem din nou pe foc la flacara mica amestecand mereu, pana obtinem o crema de consistenta unei budinci. Luam de pe foc si adaugam untul si amestecam pana se topeste. Lasam crema la racit. Ideal e sa stea si aceasta la frigider minim o ora.
  • Urmeaza apoi asamblarea care e destul de simpla: blat-jumatate din crema de ciocolata – jumatate din crema caramel – al doilea blat – restul din crema de ciocolata – restul din crema caramel. Puteti urmari si in pozele de mai jos.
  • Din ce mai curge pe margini din crema caramel ungem tortul de jur imprejur, asa o sa stea mai bine lipita foaia de ciocolata.
  • Pentru foaia de ciocolata taiem 2 fasii din hartia de copt de-a lungul ei. Inaltimea trebuie sa fie usor peste inaltimea tortului. Ungem hartia de copt cu ciocolata topita si dam hartia la frigider pana sa intareste ciocolata ( cateva minute doar)
  • Scoatem prima hartie si cu partea de ciocolata o asezam in jurul tortului, apasam usor sa se lipeasca (nu-i bai daca se sifoneaza putin, asa arata si mai bine) si indepartam apoi hartia de copt. Se indeparteaza foarte usor. Procedam la fel si cu cea de a doua foaie de copt pe care am intins ciocolata.
  • Deasupra maruntim ciocolata cat mai diversa: alba, neagra, lapte.
  • Dam tortul la frigider neaparat pana a doua zi, trebuie sa stea cu siguranta o noapte la frigider pentru ca cele doua creme sa se intareasca si pentru ca tortul sa fie perfect.
 Va servesc si pe voi cu o felie din tortul meu delicios si va multumesc tuturor celor care imi calcati pragul zi de zi.
Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

35 comentarii la “Tort de ciocolata cu caramel”

    1. Chiar nu am idee, mai ales ca e cea mai usoara si buna crema de ciocolata si o folosesc la toate deserturile cu ciocolata. Trebuia sa o lasi in frigider pana vedeai ca se intareste si apoi trebuia mixata. Sau poate depinde si de untul folosit ( eu nu folosesc unt romanesc la nici un preparat, doar unt nemtesc de calitate).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

X

Retete asemanatoare