Gem de prune
Pregatirile pentru lunile friguroase de iarna sunt in toi. Imi place sa am cat mai multe bunatati facute de casa, printre care se numara si gemul de prune. Si pentru ca mi-a placut tare mult cum a iesit am sa fac in curand inca o portie.
Ingrediente:
– 2 kg prune fara samburi
– 800 gr zahar
– zeama de la o lamaie mica
Spalam bine fructele si separam samburii de fruct.
Taiem fructele in 4 si le punem intr-un vas, turnam zaharul peste ele, amestecam un pic si lasam apoi la frigider, acoperit, pana a doua zi.
A doua zi adaugam zeama de lamaie si punem pe foc mic ( eu am pus peste o plita de fonta) amestecand din cand in cand sa nu se prinda de fundul vasului.
Spuma care se formeaza la inceput in timpul fierberii o luam deoparte cu o lingura.
Fierbem aprox 2 ore pentru un gem mai inchegat sau o ora si jumatate daca vreti sa fie mai moale.
Turnam in borcane, insurubam capacul iar apoi punem borcanele la loc cald intr-o patura pana a doua zi.
Pun sa fac o piinita calda, ca sa servim cu gem de prune ?! Eu am facut dar din prune albe, sper ca peste vreo citiva ani sa creasca copacelul cu prune negre si sa ma laud cu un gemulet ca al tau… Pupici !
Daniela – te astept cu painea calda :)) . Pup
Mmmmm o felie de paine calda de la Daniela cu bunatate de gem de la tine…..eu ce sa aduc?Laptic? :)) Tare bun gemul de prune!
Buburuza – e perfect daca aduci tu laptele, avem un mic dejun perfect :)). Pup
Este peferatul Dianei.O bunatate.Pup!
DiaMar – ma bucur ca e preferatul Dianei pt ca chiar e un gem super bun. Pup
Dada, si mie imi place, fur si eu un borcanel (nu ca altii care vin la tine cu painea :P) pentru maine dimineata cand fac paine calda! Pup
Poliana – pai cred ca e mai simplu sa iei direct borcanul :)). Pup
Si eu am in plan sa fac cateva borcanele !! 😉
Cat – si eu mai vreau sa fac ca tare bun e :). Pup
am facut si eu zilele trecute gem de prune cu migdale, dar inca nu i-a venit randul la postat…in ritmul asta, cred ca ajunge pe blog la iarna:)))
Adnia – vreau si eu sa gust cum e cu migdale! :)) Si eu sunt in urma cu postarile dar avem timp pana la iarna :)). pup
Nu am facut inca dulceata de prune! Imi place la nebunie si merge folosita si la prajituri!
Irina – si mie imi place mult gemul asta si abia astept sa fa din nou paine de casa sa mananc cu unt si gem :))