Retete Timea

Cozonac cu nuca

Nimic nu se compara cu un cozonac facut acasa. Si nu exista sarbatoare mare fara un cozonac pe masa. Si cat de frumos miroase in casa atunci cand se coc cozonacii!!! 
Ingrediente pt 2 cozonaci:
– 1 kg faina
– 4 oua (puteti pune si doar galbenusurile)
– 200 gr zahar
– 120 ml ulei
– 500-540 ml lapte
– 2 pliculete drojdie uscata
– 1/4 lingurita sare
– coaja rasa de la o portocala (si sau lamaie)
– 2 linguri unt
Pt umplutura: 
– 1 albus ou
– 7 linguri zahar
– 300-400 gr nuca macinata
– 1 esenta rom
– 7-8 linguri lapte
Pt uns: 1 galbenus de ou cu 2 lingurite lapte
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. 
Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte caldut si o lingurita de zahar. 
Cernem faina intr-un bol mare, adaugam sarea si cojile de portocala, apoi turnam drojdia dospita si amestecam cu faina adaugand pe rand ouale batute si laptele caldut amestecat cu zaharul. Framantam bine cu mana adaugand spre final si uleiul si apoi untul topit. Terminam de framantat cand nu se mai lipeste de maini. Toata operatiunea nu tine mai mult de 20 min.
Acoperim si punem la cald pt aprox 1 ora.
In acest timp pregatim umplutura. Batem spuma albusul de ou, adaugam zaharul mixand inca 2-3 minute. Adaugam apoi treptat nuca macinata, esenta de rom si laptele. 

Daca aluatul si-a dublat volumul, trecem la treaba.

Intindem doua foi (se intinde foarte usor cu mana cu putin ulei), ungem cu umplutura de nuci si rulam.

Ungem tavile cu ulei, punem aluatul rulat si mai lasam aprox 30-45 min la dospit. 
Ungem cu galbenusul de ou si dam la cuptor timp de 35-40 minute.
Scoatem din tava si lasam sa se raceasca, apoi servim.
Exit mobile version