Retete Timea

Prajitura cu mousse de afine

Nu stiu la voi cum e, dar la noi nu prea e weekend fara ceva dulce. Si cum mi-am propus sa consum incet, incet fructele din congelator, a venit randul afinelor. Si cred ca am facut o alegere tare buna facand o prajitura insiropata, cu mousse de afine si glazura de ciocolata. Nu e foarte dulce, dar satisface din plin dorinta de a manca ceva dulce 🙂

Pentru Prajitura cu mousse de afine avem nevoie de:

Blat:
4 oua, 8 linguri zahar, 8 linguri faina, 4 linguri lapte, 4 linguri ulei, 1 plic praf de copt, un varf de cutit sare
Sirop:
150 ml apa, 1 lingurita esenta de vanilie, 2 lingurite zahar pudra
Crema:
170 gr afine, 2 linguri zahar, 1 lingurita amidon
10 gr gelatina granule, 50 ml apa
200 gr smantana pt. frisca, 1 lingura zahar pudra, 250 ml frisca lichida indulcita
Glazura:
100 gr ciocolata neagra, 50 ml apa, 2 linguri zahar

Mod de preparare Prajitura cu mousse de afine

Blat: Mixam albusurile spuma cu un varf de sare. Cand albusurile sunt tari, adaugam zaharul si mai mixam cateva minute. Apoi adaugam treptat mixand dupa fiecare: galbenusurile, laptele si uleiul. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt.
Turnam compozitia intr-o tava (22/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 25-30 minute. Scoatem din cuptor si lasam la racit.

Crema: punem gelatina la hidratat in 50 ml apa rece. Afinele le amestecam cu cele doua linguri de zahar si punem pe foc pana se topeste zaharul apoi adaugam amidonul si amestecam pana se ingroasa (2-3 minute).
Luam de pe foc si punem o lingura din compozitia de afine peste gelatina si amestecam bine. Adaugam apoi gelatina peste afine si omogenizam. Lasam la racit.
Intre timp mixam smantana pt frisca impreuna cu zaharul pudra si cu frisca lichida. Luam din aceasta compozitie aprox. 4 linguri pline si punem deoparte pentru ornat.
Peste frisca mixata turnam compozitia de afine si omogenizam cu mixerul.

Blatul il taiem in doua.
Pentru sirop amestecam apa cu zaharul pudra si cu esenta de vanilie.
Insiropam prima foaie de blat peste care cu o lingura punem crema, apoi nivelam cu un cutit.
Asezam a doua foaie si la fel insiropam.
Dam prajitura la frigider o ora dupa care scoatem si o portionam (eu am taiat 24 de cuburi).

Glazura: intr-un vas punem 50 ml apa si 2 linguri de zahar si punem pe foc lasand sa fiarba 3-4 minute. Luam de pe foc si adaugam ciocolata facuta bucati, amestecand pana se topeste ciocolata.
Punem cu o lingura ciocolata pe fiecare bucata de prajitura si nivelam.
Frisca pusa deoparte o punem intr-un pos si facem moturi pe fiecare cub in parte.
Dam prajitura la rece cateva ore inainte de a servi (ideal e sa stea peste noapte la frigider)
Sper ca v-am convins ca desi munciti putin la aceasta prajitura, merita totusi facuta pentru ca e delicioasa.
O duminica minunata sa aveti!
Exit mobile version