Retete Timea

Prajitura cu nuci si caramel

In aceast zi frumoasa de 1 Martie cand totul in jurul nostru prevesteste sosirea primaverii, eu va ofer un martisor dulce. Si pentru ca sunt tare darnica il ofer tuturor nu doar femeilor.
Este un desert caruia greu ii poti rezista din cauza caramelului delicios combinat cu nuca prajita.  Am folosit un blat de baza destul de simplu, farmecul consta in ce vedeti deasupra 🙂

Pentru Prajitura cu nuci si caramel avem nevoie de

4 oua
150 gr zahar
100 gr faina
1 plic praf de budinca caramel
80 gr migdale macinate
2 linguri cacao
100 ml ulei
100 ml cafea fierbinte
1 lingurita praf de copt
un varf de sare
Caramel:
150 gr zahar
100 ml smantana pt. frisca
80 gr unt
2-3 maini nuca taiata si prajita
1 lingura unt pentru uns tava
1 lingura rasa cacao pt tapetat tava

Mod de preparare Prajitura cu nuci si caramel

Intr-un bol mixam spuma albusurile cu un varf de sare. Separat intr-un bol mic frecam galbenusurile cu uleiul.
Peste albusurile batute spuma adaugam zaharul si mixam pana se topeste zaharul. Adaugam apoi galbenusurile frecate cu uleiul si mixam. Amestecam faina cu praful de budinca, cacaoa si praful de copt si cu o lingura adaugam treptat la compozitia de oua alternand cu cafeaua si amestecand usor cu o spatula pentru a nu se lasa spuma. La final incorporam usor migdalele macinate. Turnam compozitia intr-o tava rotunda de 24-26 cm, unsa cu unt si tapetata cu cacao.
Dam tava la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 30-35 de minute. Verificam cu o scobitoare daca blatul e copt.
In timp ce avem blatul la cuptor pregatim caramelul. Punem zaharul pe foc intr-un vas cu fundul mai gros si il lasam pana se caramelizeaza. Atentie sa nu se arda!
Luam de pe foc si turnam smantana pentru frisca (frisca lichida neindulcita de la Lidl folosec eu) . Punem inapoi pe foc si lasam sa se topeasca caramelul. Cand e topit de tot adaugam untul taiat cubulete si amestecam pana se topeste untul si incepe sa se ingroase putin.
Blatul scos din cuptor, dupa ce s-a racit putin il scoatem pe un platou.
Turnam peste el aprox jumatate din cantitatea de caramel. Presaram deasupra nuca taiata si prajita, iar peste nuca cu o lingura punem restul de caramel.
Lasam prajitura la frigider 30 -60 de minute pana se intareste caramelul, apoi feliem si servim.
Blatul este pufos si usor faramicios iar pentru caramelul cu nuca eu nu am cuvinte sa va descriu cat de mult imi place. Va las imaginile, care sper sa zica mai mult decat am zis eu 🙂
O primavara minunata sa aveti!!!!
Exit mobile version