Retete Timea

Tort cu frisca si caramel

Un tort fin si delicios si asta pentru ca tot ce e cu caramel e asa πŸ™‚ . Β 
Mereu caut motive sa fac cate un tort bun si pentru ca azi sunt 2 ani de cand mi-am schimbat numele, am gasit si argumentul de a face un tort πŸ™‚Β 

Avem nevoie de:
Blat
– 4 oua
– 150 gr zahar
– 150 gr faina
– 3 linguri lapte
– 3 linguri ulei
– 1 lingurita praf de copt
– un varf de sare
Crema 1:
– 500 ml frisca lichida indulcita
Crema 2:
– 1 pahar zahar – aprox 200 gr
– 1 pahar apa – aprox 220 ml
– 3 linguri faina
– 1 ou + 3 linguri zahar
– 125 gr unt
Sirop: 5-6 linguri din siropul ce il pregatim pentru crema caramel amestecat cu putina apa
Ornat:Β pastram din crema de frisca si pt ornat
– 100 ml frisca + 5 linguri crema caramel
Blat: mixam spuma albusurile cu un varf de sare. Adaugam zaharul si mai mixam cateva minute. Adaugam apoi pe rand galbenusurile, uleiul si laptele mixand dupa fiecare. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt folosind o spatula si amestecand usor pt a nu se lasa spuma. Turnam compozitia intr-o forma rotunda (am folosit o tava de 24 cm) tapetata pe fund cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 30 minute.
Dupa ce scoatem din cuptor lasam la racit apoi taiem blatul in 3.

Crema caramel: caramelizam zaharul intr-un vas cu fundul mai gros. Cand zaharul este complet caramelizat (atentie sa nu se arda) turnam apa, avand grija la aburii ce se formeaza deasupra sa nu ne ardem.
Lasam sa fiarba pana se topeste zaharul caramelizat. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca complet. Punem deoparte intr-un bol 5-6 linguri din sirop.
Separat batem oul cu cele 3 linguri de zahar si adaugam apoi si faina. Amestecam cele doua compozitii si punem din nou pe foc la flacara mica amestecand mereu, pana obtinem o crema de consistenta unei budinci. Luam de pe foc si adaugam untul si amestecam pana se topeste. Lasam crema la racit. Din aceasta crema punem deoparte 5 linguri.
In acest timp pregatim si frisca mixand la inceput la viteza mica apoi la viteza maxima pana se intareste. Frisca o impartim in 3.
Acum ca avem totul pregatit, trecem la asamblare.
Asezam pe o farfurie prima foaie pe care o insiropam cu siropul obtinut din cele 5-6 linguri de sirop amestecate cu apa. Ungem prima foaie cu o parte din frisca. peste frisca punem jumatate din crema caramel si nevelam usor. Asezam apoi urmatoarea foia si la fel: o insiropam, frisca, crema caramel.
Asezam a treia foaie si o insiropam la randul ei. Imbracam tot tortul in frisca, avand grija sa lasam putina frisca si pt ornat.
Pentru ornat am folosit o parte din frisca pt. crema iar pentru partea mai inchisa la culoare am mixat separat 100 ml frisca cu cele 5 linguri din crema caramel.
Va asigur ca a iesit un tort fin, usor si Β nu foarte dulce in ciuda caramelului.
Enjoy!
Exit mobile version