Retete Timea

Tort cu nuca si cafea

E tortul cu care ma laudam acum o saptamana ca l-am facut cu ocazia zilelor de nastere a parintilor mei.
Desi mama mea face prajituri foarte bune, se bucara tare mult cand le fac eu ceva bun :). Sunt altfel decat ce face ea si mai ales ca sunt facute de mine.
Am ales o combinatie ce stiam ca le e pe plac: nuca si cafea.
Si l-am impodobit cu frumoase flori de floare soarelui de care tatal meu e tare mandru! 

 


Avem nevoie de:
Pentru blat:
– 4 oua
– 8 linguri zahar
– 6 linguri faina
– 6 linguri nuca macinata
– 2 lingurite cu varf cacao
– 4 linguri apa
– 1/2 plic praf de copt
– un varf de sare
Pentru crema:
– 250 gr unt nesarat de 85%grasime
– 125 gr zahar pudra
– 2 lingurite cacao
– 2 lingurite cafea nes dizolvate intr-o lingura de apa calda si lasata la racit
– 2 lingurite cappuccino
– 2 esente rom Dr. Oetker
Pentru sirop:
– 100 ml cafea slaba indulcita
Pentru glazura:
– 100 gr ciocolata neagra
– 50 gr unt
Si nuca macinata pentru ornat

Pregatim blatul in felul urmator: batem albusurile spuma cu un varf de sare cu mixerul la treapa cea mai mare. Adaugam pe rand apoi zaharul, galbenusurile si apa, mixand dupa fiecare adaugare de ingredient.
Faina amestecata cu cacaoa si praful de copt le incorporam folosind o spatula. La final adaugam si nuca folosind tot spatula.
Turnam in tava rotunda tapetata cu hartie de copt (de 26 cm in cazul meu) si dam la cuptorul preincalzi la foc potrivit timp de 30-35 min.
Scoatem din cuptor  si lasam la racit.

Pentru crema: mixam bine untul cu zaharul pudra pana se topeste zaharul. Adaugam pe rand restul ingredientelor: cacaoa, cappuccino, cafeaua nes si cele 2 esente de rom. Mixam bine pana obtinem o crema super cremoasa.

Blatul racit il taiem in trei. Insiropam usor fiecare foaie si ungem cu crema. Lasam crema si pentru a imbraca tortul. Nivelam frumos apoi presaram nuca deasupra si de jur imprejur.

Ciocolata o topim pe baie de aburi impreuna cu untul.
Ornam dupa pofta inimii lasand sa curga glazura si pe margini.

Ce ziceti a iesit un tort frumos? De gustos va asigur eu ca  fost foarte gustos!

Iata si pentru voi o felie de tort langa o raza de soare 🙂

Exit mobile version