Prajitura deliciu cu nuca si caramel

 Am tot incercat de-a lungul timpului prajituri cu nuca si caramel, mai toate fiind experientele mele de care am fost destul de multumita. Insa pot sa spun cu mana pe inima ca de departe aceasta combinatie pe care am sa o prezint mai jos e cea mai reusita. Motiv pentru care a trebuit sa ii pun numele de deliciu, este prea delicioasa ca sa nu se numeasca asa.  La ora actuala, in topul prajiturilor cu crema, aceasta ocupa locul intai 🙂 . Mi-e si frica sa o fac din nou pentru ca as manca prea mult din ea :)) 

Pentru Prajitura deliciu cu nuca si caramel avem nevoie de:

  • Blat
  • 6 oua
  • 150 gr zahar
  • 4 linguri apa fierbinte
  • 150 ml ulei
  • 150 gr faina
  • 150 gr nuca
  • 1 plic praf de copt
  • un varf de sare
  • Crema caramel
  • 1 cana zahar (o cana normala de apa)
  • 1 cana apa
  • 3 linguri faina
  • 1 ou + 3 linguri zahar
  • 125 gr unt
  • pt crema: 300 ml frisca lichida indulcita
  • pentru ornat: aprox 150 gr nuca prajita

Mod de preparare Prajitura deliciu cu nuca si caramel

Blat: mixam albusurile cu un varf de sare pana devin spuma. Adaugam zaharul treptat, alternand cu apa fierbinte mixand cu mixerul la viteza mare. Adaugam apoi galbenusurile si uleiul mixand in continuare. La final adaugam, amestecand cu o spatula, faina amestecata cu praful de copt si apoi nuca macinata.
Turnam intr-o tava (aprox 25-35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 30 de minute. Verificam cu o scobitoare daca blatul este copt.
Scoatem din cuptor si lasam la racit.

Blatul se poate face cu o zi inainte pentru ca se taie mult mai usor a doua zi.
Nu este un blat inalt deci nu va speriati. O sa il taiati cu grija in doua sau puteti sa nu il taiati deloc si puneti direct crema peste blat.

 
Crema: caramelizam zaharul pana devine auriu, avand grija sa nu se arda. Turnam peste zaharul caramelizat apa (atentie!! mare la aburi) si lasam pe foc pana se topeste caramelul apoi luam de pe foc si lasam la racit.
Separat mixam oul cu cele 3 linguri de zahar, adaugam faina si apoi siropul de zahar racit.
Punem pe foc mic si amestecam pana se ingroasa si devine ca o bucinca.
Luam de pe foc si adaugam untul, amestecand pana se topeste. Lasam la racit. Din crema caramel punem deoparte 3 linguri.
Separat intr-un bol mixam frisca lichida pana incepe sa sa intareasca. Adaugam treptat din crema caramel si mixam. Obtinem o crema pufoasa cu gust de caramel.
Intr-o tigaie punem nuca taiata bucatele si o prajim avand grija sa nu se arda.
Asamblare:
– taiem blatul in doua ( sau il lasam intreg dupa preferintele fiecaruia)
– punem trei sferturi din crema peste prima foaie si nivelam
– aseazam a doua foaie de blat si ungem cu restul de crema
– presaram deasupra nuca prajita (trebuie sa fie rece)
– peste nuca trasam dungi cu crema caramel pastrata. Punem crema intr-o punguta pe care o gaurim si apoi trasam dungi sau stropim nuca prajita cu crema.
– dam prajitura la rece minim 2 ore inainte de a felia
Prajitura se feliaza cu un cutit cu lama subtire trecut prin apa calda inainte de fiecare taiere.
Si iata cum arata de bine feliile acestea minunate :). Blatul cu nuca, crema pufoasa, nuca prajita de deasupra si caramelul din varf …toate acestea duc la o prajitura PERFECTA!
Daca nu ma credeti nu va ramane decat sa incercati si voi reteta.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (7 voturi, medie: 3.71 din 5)
Loading...

Comentează folosind contul de Facebook

36 comentarii la “Prajitura deliciu cu nuca si caramel”

    1. Catrina, merge perfec! Si eu il am in plan pentru un tort in Iunie , tot pt un eveniment in familie. Deci ne vedem cu torturile :))

  1. Este o minunatie de prajitura.Anul acesta de saratorile de iarna am facut-o prima data.Un deliciu!De revelion am repetat-o ca a fost prea buna.

  2. Doamne, cât de bine arată. Cred că o voi face și eu pentru că dulciurile sunt preferatele mele și greu îmi e să mă abțin când văd rețete de genul ăsta.

  3. Buna. Blatul nu se insiropeaza? L-am facut de azi, maine vreau sa termin prajitura si nu mi-e clar daca se insiropeaza blatul sai nu. De fapr, e clar – nu ☺ dat mai vreau o confirmare. Mersi

    1. Pai e foarte clar ca nu :)) , reteta e scrisa exact cum a fost facuta prajitura. Cand insiropez prajiturile scriu si la ingrediente si la modul de preparare. Astept pareri cand e gata prajitura :).

      1. De cand am citit reteta la tine am facut-o de 3 ori.Este incredibil de buna!frisca de la crema am facut-o din Hulala lichida..200ml si doua cutii de smantana mici Casa buna..cca 380g

  4. Buna! Am o intrebare : cu cate zile inainte de a fi servita poate sa fie facuta prajitura aceasta? Dureaza mult ca blatul sa isi traga siropul din crema?
    Multumesc anticipat !

  5. Nu isi trage sirop din crema blatul pt ca crema e una pufoasa din frisca care nu prea lasa sirop. Dar blatul e un blat umed din nuca care nu necesita insiropare. Nu este o prajitura insiropata. Se poate servi dupa cateva ore ce sta la frigider si asta pentru a se intari bine crema.

  6. Buna. Vreau sa incerc sa fac prajitura. Ce frisca lichida imi recomandati ? am avut experiente neplacute cu unele. Multumesc

  7. am incercat reteta si crema nu a iesit pufoasa, s-a separate caramelul de frisca. Arata parca s-ar fi taiat. O anume ordine can se amestec acaramelul cu frisca? In rest a iesit superba.

    1. Peste frisca mixata am adaugat treptat caramelul si usor am mixat. Imi pare rau ca nu ti-a iesit crema, trebuie doar putina grija in rest nici un alt secret.

  8. E foarte buna,de vreo 2 ani o tot fac, insa ultima data mi s-a taiat crema cand am amestecat frisca. Oare ce am gresit? Crema era bine racita…nu imi dau seama ce am facut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.