Tort Timea
210 min
mediu
16 portii
Toata combinatia aceasta minunata intre blat pufos, bezea de nuca, jeleu de fructe de padure si crema de vanilie e gandita pana la cele mai mici amanunte cum sa imi satisfaca mie gusturile. Imbinand toate cele insirate am dat nastere unui tort perfect as zice eu pe care nu am vrut sa il numesc altcumva decat Tort Timea pentru ca, nu am avut nici o alta sursa de inspiratie decat propriile retete in diverse combinatii si pentru ca atat de mult mi se potriveste acest tort incat trebuia sa il numesc asa. Acu nu zic ca eu am inventat crema de vanilie sau jeleul de fructe :), nicidecum, dar toate sunt facute dupa ideile si gusturile mele si nu puteam numi alt desert cu numele meu decat unul care continea neaparat si fructe 🙂 . Lasand vorbaria deoparte va invit sa parcurgeti reteta, sa o incercati si voi si sa reveniti la mine pe blog cu impresiile voastre.
Pentru Tort Timea avem nevoie de
- Blat
- 3 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri faina
- 3 linguri lapte
- 3 linguri ulei
- 1 lingurita praf de copt
- un varf de cutit sare
- Bezea de nuca
- 3 albusuri de ou
- 150 gr zahar
- 150 gr nuca macinata
- un varf de cutit sare
- Crema de vanilie
- 3 galbenusuri de ou
- 4 linguri zahar
- 3 linguri faina
- 400 ml lapte
- 1 pastaie de vanilie
- 2 plicuri zahar vanilat
- + 300 ml frisca lichida indulcita (sau smantana pentru frisca cu 2-3 linguri de zahar pudra)
- Jeleu de fructe
- 100 gr mure
- 140 gr afine
- 4 linguri zahar
- 2 linguri sirop de zmeura (sau orice alt sirop de fructe de padure)
- 3 lingurite amidon + 3 linguri apa
- Pentru ornat:
- cateva mure si afine
- 50 gr ciocolata cu lapte
Mod de preparare Tort Timea
- Blat
- Mixam albusurile spuma cu un varf de sare. Cand albusurile sunt tari, adaugam zaharul alternand cu laptele si mai mixam cateva minute. Apoi adaugam treptat mixand dupa fiecare galbenusurile si uleiul. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt. Turnam compozitia intr-o forma dreptunghiulara (aprox 22/30 cm) tapetata pe fund cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de aprox 25 de minute.
- Bezea de nuca
- Mixam albusurile spuma cu un varf de sare apoi adaugam mixand in continuare zaharul. Incorporam usor nuca, turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt (folosim aceeasi tava mentionata mai sus) si dam la cuptor la 175 grade timp de 20 de minute, apoi cu usa cuptorului deschisa mai lasam 5-10 minute.
- Blaturile le facem pe rand si le lasam la racit.
- Crema: frecam galbenusurile cu zaharul apoi amestecam cu faina si adaugam treptat si laptele. Punem pe foc si lasam sa fiarba amestecand mereu, adaugam vanilia despicata si lasam pe foc pana se ingroasa si devine ca o budinca. La final adaugam zaharul vanilat si luam de pe foc.
- Separat intr-un bol mixam cele 300 ml frisca si adaugam treptat crema de vanilie racita (din care am scos mai intai pastaia de vanilie) peste frisca si mixam pana la omogenizare pe treapta cea mai mica a mixerului.
- Pentru jeleul de fructe, amestecam fructele cu zaharul si siropul de fructe si punem pe foc pana se topeste zaharul. Amidonul il amestecam cu apa apoi luam 2-3 linguri din cantitatea calda de fructe, amestecam, apoi turnam peste fructe si amestecam din nou. Cand se ingroasa luam de pe foc.
- Asamblare
- taiem fiecare blat in doua de-a lungul
- asezam prima foaie de blat pufos si ungem cu jumatate din jeleul de fructe (jeleul de fructe nu trebuie sa fie racit complet)
- peste jeleul de fructe asezam prima foaie de nuca (atentie mare pentru ca e foarte fragila si se poate rupe) peste care punem un strat generos de crema de vanilie
- urmeaza apoi urmatoarea foaie de blat pufos, restul de jeleu de fructe si deasupra foaia de nuca
- tortul il imbracam intr-un strat generos de crema
- deasupra ornam cu fructe de padure, unele afine le zdrobim usor pentru a lasa suc si pentru a colora frumos tortul
- topim ciocolata pe baie de aburi si folosind o punguta gaurita le un capat, stropim fructele si tortul cu dungi de ciocolata
- Dam prajitura la frigider ideal pana a doua zi sau minim 3-4 ore inainte de a servi
VA DORESC UN WEEKEND MINUNAT ALATURI DE UN TORT TIMEA!
Un tort cu adevarat demential! Bravoooooo!
Multumesc frumos Rocsy!
O nebunie! Promit ca-l fac!
Abia astept sa il vad si la tine
Fain tort! 😀
si mie imi place mul de tot :))
Incerc sa fac si eu tortul acesta 🙂 blatul nu trebuie insiropat?
Nu trebuie pt ca e foarte pufos si in combinatea cu jeleul si cu bezeau de nuca nu e nevoie sa fie si blatul foarte umed.
Arată genial tortul:)
Multumesc 🙂
Dupa 2 saptamani in care am citit zeci de retete am ales-o pe aceasta pentru ziua mea. A fost suuuuper apreciat si fff bun. Blatul chiar nu necesita insiropare. Singura problema a fost cu crema de vanilie, care mi-ar fi placut sa fie mai tare putin. Data viitoare o sa incerc sa folosesc unt in loc de frisca. Felicitari! 🙂
Ma bucur ca ti-a placut. Daca vrei o simpla crema de vanilie clasica e ok doar cu unt, eu am vrut o crema mai fina si mai pufoasa pentru acest tort si mi-a placut tare mult asa 🙂
Alina poate te ajuta aceasta sugestie ,eu totdeauna cind fac crema cu heavy whipping cream (frisca lichida) eu pun corn starch (amidon de porumb) se intareste la perfectie .La fel cind fac crèmes sau multe alte reete la care folosesc frisca lichida ,si eu am facut acest tort nu demult si am respectat reteta dar cind am gustat crema de galbenusuri si cum noua nu ne place faina in crème fie ea fiarta am aruncat si am inlocuit cu budinca de vanilie (instant vanillia pudding sugar free )a iesit o bunatate amestecata cu frisca lichida batuta ,thanks Timea!!!!!!!!!!
Eu ador crema aceasta de vanilie fie facuta cu faina fie cu amidon si nici nu se compara cu o budinca de vanilie instant sau cu orice budinca cumparata. E parerea mea evident si asta pt ca e crema mea preferata si cam printre putinele ce le mananc cu drag. Nu pot sa cred ca ca nu va place crema aceasta care se foloseste si la cremes :))) Eu o mananc si goala. Dar nu comentez gusturile pt ca nici eu nu mananc de ex amandine pt ca e cea mai rea crema din cate am mancat (desi altii o adora). Iar pt frisca batuta (cel putin daca cumpaati Meggle) nu e nevoie de nici un intaritor , se intareste chiar mai mult decat as vrea eu. Numai bine fetelor
Alina chiar acuma am terminat de facut foile/blatul iar acum urmeaza sa fac crema din frisca lichida neindulcita caci imi place ca eu sa controlez cantitatea de zahar ,ca si Ana pun si eu o lingura de ,,,amidon de porumb ”’ in frisca impreuna cu zaharul se bate bine pina se intareste si pe urma adaug galbenusurile care le fac pe aburi pina se ingroase dar fara faina ,sper sa iti fie de folos acest sfat .Timeea multumim mult de reteta .
Pot inlocui jeleul cu un simplu gem,sau dulceata?
Da se poate si cu gem de fructe de padure desi cu fructe congelate e putin mai intens. Dar incearca si cu dulceata daca nu ai fructe congelate 🙂
faina alba se poate inlocui cu succes si este mai sanatos cu faina de tapioca!!!