Prajitura cu lamaie, jeleu de afine si frisca
Prajitura mea cu lamaie si jeleu de afine, este ca mai toate retetele mele cu fructe, una simpla, lejera si gustoasa. Gustul de lamaie se imbina perfect cu fructele de padure si nu ezit sa folosesc aceasta combinatie in cat mai multe deserturi.
Este un rasfat potrivit pentru o zi de duminica in familie sau cu prietenii.
Pentru Prajitura cu lamaie si jeleu de afine avem nevoie de
- Blat:
- 2 oua mari (3 daca sunt micute)
- 80 gr zahar brut
- 100 ml lapte
- 100 ml ulei
- 1 lingurita praf de copt
- coaja de la 1/2 lime
- coaja de la 1/2 lamaie
- sucul de la o jumatate de lamaie
- 180 gr faina
- Jeleu de afine
- 150 gr afine (congelate am folosit eu)
- 2 linguri zahar brut
- 1 lingura cu varf + 1 lingurita amidon (Gustin de la Dr. Oetker)
- Pentru ornat
- 200 ml smantana pentru frisca 30%grasime
- 2 linguri zahar pudra
- cateva afine
- coaja de la 1/2 lime
Mod de preparare Prajitura cu lamaie si jeleu de afine
- Mixam albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam 2-3 minute pana se topeste zaharul. Adaugam apoi pe rand galbenusurile, uleiul, laptele, coaja si sucul de lamaie si lime mixand dupa fiecare. La final incorporam treptat faina amestecata cu praful de copt, folosind o spatula si amestecand usor sa nu se lase spuma.
- Turnam compozitia intr-o tava rotunda de aprox 22-24 cm unsa cu putin unt si dam tava la cuptorul preincalzit la 170 de grade timp de 25 – 30 minute, verificam cu o scobitoare daca blatul este copt.
- Scoatem tava din cuptor si lasam blatul sa sa receasca.
- Jeleu de fructe:
- Punem fructele in blender cu 2 linguri de apa si pornim aparatul 10-20 secunde. Turnam fructele blenduite intr-un vas, adaugam zaharul, amestecam si punem pe foc pana se topeste zaharul si incepe sa fiarba. Amidonul il amestecam cu un pic de apa (2 linguri) apoi luam 2-3 linguri din cantitatea calda de fructe, amestecam, apoi turnam peste fructe si amestecam din nou iar cand se ingroasa, luam vasul de pe foc.
- Ungem blatul cu jeleul de fructe si lasam sa se raceasca.
- Cand jeleul e rece, pregatim frisca (frisca lichida naturala sau smantana pentru frisca se tine 30 de minute le congelator inainte de folosire). Mixam frisca rece intr-un vas rece impreuna cu zaharul pudra pana se intareste.
- Ornam prajitura cu frisca, razuim peste frisca lime si ornam cu cateva afine.
- Pastram prajitura la rece pana dorim sa o servim.
Comentează folosind contul de Facebook