Tort de ciocolata cu frisca
Blat:
– 4 oua mari
– 150 gr zahar
– 10 linguri faina
– 3 linguri cacao
– 1/2 cana ulei
– 1/2 cana lapte
– 1 plic praf de copt
– 1 plic zahar vanilat
– un varf de sare
Sirop:
– 150 ml apa
– 2-3 lingurite zahar pudra
– 2 lingurite esenta de vanilie
Crema:
– 200 ml frisca lichida neindulcita (Pilos de la Lidl)
– 200 gr ciocolata neagra minim 55% cacao
– 120-140 gr zahar
Decor:
– 200 gr frisca lichida indulcita (Meggle)
– 50 gr ciocolata neagra
– 1 lingurita unt
– 3 linguri chipsuri ciocolata
Crema: (crema se poate pregati cu o zi inainte) amestecam frisca lichida cu zaharul si punem pe foc pana se topeste zaharul si incepe sa fiarba. Luam de pe foc si adaugam ciocolata facuta bucati si amestecam pana se topeste ciocolata. Dam la frigider 2-3 ore apoi scoatem din frigider, lasam putin sa revina la temperatura camerei apoi mixam pana devine o crema pufoasa.
Blat:
Mixam albusurile spuma cu un varf de sare. Adaugam apoi pe rand mixand dupa fiecare: zaharul, zaharul vanilat, galbenusurile, uleiul si laptele. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, folosind o spatula. Turnam compozitia intr-o tava rotunda de 24 cm, tapetata pe fund cu hartie de copt.
Dam la cuptorul preincalzit la 175 grade timp de aprox 35 minute. Verificam cu o scobitoare daca e blatul copt.
Blatul racit il taiem in trei. Insiropam prima foaie si ungem cu jumatate din crema, apoi asezam a doua foaie si la fel insiropam si ungem cu restul de crema. Asezam a treia foaie si o insiropam si pe aceasta.
Mixam frisca pana obtinem consistenta dorita apoi imbracam tot tortul cu frisca. Lasam doua linguri de frisca pentru ornat.
Ciocolata o topim pe baie de aburi impreuna cu untul. Decoram tortul cu aceasta glazura.
Folosind pos-ul facem cateva floricele cu frisca apoi aruncam chipsurile de ciocolata peste suprafata tortului.
La multi ani nasului, tare frumos tort a primit!
Multumesc frumos Mandala!
Foarte frumos tortul, la multi ani nasului tau!
Any multumesc tare mult. Pup
La multi ani nasului! Arata minunat tortu si trebuie sa fie tare bun!
Va multumesc mult, chiar a fost un tort gustos.
Ce tort frumos!!!… Felicitari!
Multumesc frumos Felis!
foarte frumos tort! La multi ani nasului tau!
Multumesc frumos draga Emily!
s-a orientat nashul 🙂 , la multi ani !!!
Multumesc Coco :))
Bravo..Esti tare harnicuta…
Multumesc Rocsi si tu la fel 🙂
Frumos si delicios tort!La multi ani sarbatoritului.
Pupici!
Multumesc frumos si pt apreciere si pt urari. Pup
La Multi Ani, nasului tau! Tortul arata foarte bine, si cred ca-i delicios!!
Multumesc frumos Simona, a fost foarte gustos.
am facut si eu si ni-a reusit perfect ,multumesc
Ma bucur ca l-ai facut si ca iti place
arata foarte bine o sa’l încerc vineri ptr este ziua nurorii mele sii voi face o surpriză multumesc că te-am descoperit TIMEA
Cu siguranta o sa fie incantata de tort, e o combinatie foarte buna. La multi ani surorii si va mai astept la mine pe blog.