Tort cu nuca si mousse de caramel

Un tort fin si gustos intr-o combinatie irezistibila de blat cu nuca si mousse de caramel. Daca aveti un sarbatorit si vreti sa il surprindeti cu ceva bun, acest tort e o alegere buna.

Tort cu nuca si mousse de caramel 7

Tort cu nuca si mousse de caramel 5

Pentru Tort cu nuca si mousse de caramel avem nevoie de

  • Blat:
  • 6 oua
  • 150 gr zahar
  • 4 linguri apa fierbinte
  • 150 ml ulei
  • 150 gr faina
  • 110 gr nuca macinata
  • un varf de sare
  • 1 lingurita praf de copt (desi e ok  si fara)
  • Mousse de caramel:
  • 150 gr zahar
  • 2 galbenusuri de ou
  • 2 linguri unt
  • 3 foi de gelatina + 6 linguri apa
  • 200 ml frisca lichida fara zahar
  • 400 ml frisca indulcita
  • Sirop:
  • 2 linguri din caramel + 200 ml apa
  • Glazura:
  • 120 gr ciocolata
  • 100 ml frisca lichida indulcita
  • Ornat: 100 gr ciocolata cu lapte

Tort cu nuca si mousse de caramel 4

 Mod de praparare Tort cu nuca si mousse de caramel

  • Pregatim blatul in felul urmator:
  • Mixam albusurile spuma cu un varf de sare cu mixerul la treapa cea mai mare. Adaugam pe rand apoi zaharul, alternand cu apa fierbinte apoi galbenusurile si uleiul mixand dupa fiecare.
  • Incorporam faina amestecata cu praful de copt si apoi nuca fosind o spatula.
  • Turnam jumatate din compozitie intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt (de 24 cm in cazul meu) si dam la cuptorul preincalzi la foc potrivit timp de 25 de minute. Procedam la fel cu restul de aluat. (se poate face si un singur blat si taiat apoi in doua, dar eu am preferat sa fac doua blaturi).

mod de preparare tort cu nuca si mousse de caramel

  • Lasam blaturile sa se raceasca complet.
  • Mousse de caramel:
  • In primul rand punem gelatina la inmuiat in 5-6 linguri de apa rece.
  • Intr-un vas cu fundul mai gros punem zaharul la caramelizat. Turnam peste zaharul caramelizat 200 ml frisca lichida neindulcita (sau smantana pentru frisca) avand atentie maxima la aburi. Lasam sa fiarba amestecand pana obtinem un caramel ca o smantana.
  • Adaugam galbenusurile si untul amestecand rapid si lasand pe foc inca 2-3 minute dar fara a lasa sa fiarba.
  • Luam de pe foc si adaugam gelatina amestecand bine (eu folosesc un tel).
  • Lasam vasul la frigider aprox 30 de minute pentru a se raci crema.
  • Mixam apoi frisca lichida indulcita si o amestecam usor cu crema racita.
  • Asamblare
  • Asezam inelul detasabil de la tava de tort, pe un platou si asezam in el primul blat, pe care il insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop.
  • Peste primul blat punem o cantitate generoase de mousse de caramel (cam trei sferturi din cantitate).
  • Urmeaza cel de al doilea blat pe care il insiropam cu cantitatea de sirop ramasa si il ungem cu o parte din crema ramasa (cealalta parte o folosim pentru a orna marginile).
  • Dam tortul la frigider minim o ora (se poate si mai mult).
  • Scoatem din frigider si indepartam inelul de la tava apoi ungem de jur imprejur cu crema ramasa.
  • Glazura: topim ciocolata facuta bucatele impreuna cu frisca lichida, pe baie de aburi. Ornam deasupra cu aceasta glazura si dam din nou la rece.

mod de preparare tort cu nuca si mousse de caramel 1

  • 100 de gr ciocolata cu lapte topim pe baie de aburi, apoi intindem cicocolata pe o fasie de hartie de copt si cu un cutit delimitam formele dorite. Dam la frigider pana se intareste ciocolata apoi le putem punem de jur imprejurul tortului.
  • Tortul e perfect daca sta la frigider peste noapte.
  • Vedeti si voi ce a iesit:

Tort cu nuca si mousse de caramel 8

Tort cu nuca si mousse de caramel 6

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

4 comentarii la “Tort cu nuca si mousse de caramel”

  1. Dar cum ne abonam la retete,in afara retelelor de socializare,adica pe e-mail? Stiu ca exista aceasta posibilitate,insa de cand cu schimbarile aparute ,s-a evaporat butonul.:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *