Cozonac-floare cu nuca

Reteta de cozonac intr-o forma festiva! O floare care a circulat foarte mult pe net si multi se acuza unii pe altii ba ca a copiat ba ca a furat. Am fost si eu in pozitia aceasta si e foarte, foarte neplacut. Foarte urate gesturi pana la urma. E o simpla poza dupa care ne inspiram, in rest e munca noastra, acasa la noi in bucatarie cu ingredientele noastre, cu pozele noastre si asa mai departe.  Reteta imi apartine, in sensul ca e o reteta simpla de cozonac pe care eu o folosesc si o adaptez dupa bunul meu plac.
 Eu vazusem mai intai aceasta floare la fetele dragi de pe Bucataras: Claudia Baban si Corina. Lor le multumesc ca au facut aceasta floare atat de frumoasa si cum eu ador sa ma joc cu aluatul am facut-o si eu. Sa aveti o duminica frumoasa, linistita si plina de iubire. 
Avem nevoie de: 
500 gr faina
3 oua
100 gr zahar
70 ml ulei
270 ml lapte
1 pliculet drojdie uscata
un varf de sare
coaja rasa de la 1/2 lamaie
coaja rasa de la 1/2 portocala
Pt umplutura:
1 albus ou
3 linguri zahar
250 gr nuca macinata
1 lingurita esenta de rom
4-5 linguri lapte
Pt uns: 1 galbenus de ou

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte caldut amestecata cu o lingurita de zahar si o lingurita de faina.
Cernem faina intr-un bol, adaugam sarea si cojile de citrice apoi facem un cerc in mijloc si turnam drojdia dospita. Adaugam ouale si framantam cu mana adaugand treptat laptele caldut amestecat cu zaharul. si spre final uleiul. Terminam de framantat cand nu se mai lipeste de maini.
Acoperim si punem la loc cald ferit de curenti de aer pt aprox 1 ora si jumatate.

In acest timp pregatim umplutura. Mixam albusul de ou cu zaharul si adaugam nuca, esenta de rom si laptele si amestecam.
Aluatul dospit il impartim in 3. Dupa parti le folosim pt coronita si o parte pt minicozonacel.
Pt cozonacel e simplu: intindem foaia ungem cu crema de nuca si dupa ce a mai dospit 20 min ungem cu galbenus si dam la cuptor.

Dar mai bine va zic despre coronita ca de fapt asta e vedeta principala. Nici nu am mai facut poze cozonacelului 🙂
Intindem prima foaie pe masa tapetata cu faina si o asezam intr-o forma rotunda tapetata cu hartie de copt.
Ungem foaia cu crema de nuca.
Intindem apoi cea de a doua foaie si o asezam peste prima, apasand cu degetele de jur imprejur pe margine sa se lipeasca putin. Luam o cana si facem un cerc in mijloc, apoi cu un cutit foarte ascutit taiem 12-13 fasii dispre mijloc spre margine. Rasucim fiecare fasie de doua-trei ori. Puteti vedea in imagine.

Lasam la dospit 20-30 minute, apoi ungem deasupra cu galbenus de ou si dam la cuptorul preincalzit la foc mediu timp de aprox 25-30 de minute pana se rumeneste frumos deasupra.

Va doresc sa aveti parte de Sarbatori minunate alaturi de cei dragi! 
Am facut si de Paste o floricica gustoasa:

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5.00 din 5)
Loading...

Comentează folosind contul de Facebook

8 comentarii la “Cozonac-floare cu nuca”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.