Cozonac si floare cu portocala
Modelul acesta de floare din aluat, l-am tot vazut circuland pe Facebook si nu m-am putut abtine sa nu il fac si eu mai ales ca imi place mult de tot sa ma joc cu aluatul. Am folosit un aluat clasic ca cel de cozonac si l-am umplut cu fructe confiate aromate.
Mie mi-a placut rezultatul si sper ca o sa il incercati si voi.
Avem nevoie de:
500 gr faina
2 oua
100 gr zahar
70 ml ulei
270 ml lapte
1 plic drojdie uscata
un varf de sare
coaja rasa de la o portocala
Umplutura:
cateva lingurite dulceata de portocale sau coaja de portocala confiata care contine si dulceata
3-4 lingurite fructe confiate pentru fiecare (cozonac si floare)
Pentru uns: 1 galbenus de ou cu 2-3 lingurite lapte
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte caldut amestecat cu o lingurita de zahar si o lingurita de faina.
Cernem faina intr-un bol, adaugam sarea si coaja de portocala apoi facem un cerc in mijloc si turnam drojdia dospita. Framantam cu mana adaugand treptat laptele caldut amestecat cu zaharul. Adaugam ouale si spre final uleiul. Terminam de framantat cand nu se mai lipeste de maini.
Acoperim si punem la loc cald ferit de curenti de aer pt aprox 1 ora si jumatate.
Impartim aluatul in doua parti, cea pentru floare a fost putin mai mare.
Intindem mai intai foaia pentru conozancel, o ungem cu cateva linguri de coaja de portocala confiata de la Bunatati din Natura care are si sos ( sau puteti folosi si o dulceata de portocale) apoi presaram coaja de potocala confiata si alte fructe mici confiate ( eu le-am cumparat de la Lidl) . Rulam si asezam intr-o tava micuta de chec tapetata cu hartie de copt. Lasam la dospit aprox 20-30 minute.
In acest timp pregatim si floarea. Impartim aluatul ramas in doua.
Intindem prima foaie pe masa tapetata cu faina si o asezam intr-o forma rotunda tapetata cu hartie de copt.
La fel ca si mai sus ungem si presaram cu portocala si fructe confiate.
Intindem apoi cea de a doua foaie si o asezam peste prima, apasand cu degetele de jur imprejur pe margine sa se lipeasca putin. Luam o cana si facem un cerc in mijloc, apoi impartim aluatul mai intain in 8 apoi fiecare bucata o mai taiem inca o data, practic in 16 bucati Luam cate doua fasii si le rasucim in sens opus, de cate doua ori fiecare. Vedeti imaginea.
Cat de frumoasa ti-a iesit floarea, iar pozele sunt minunate. Bravo!
Multumesc frumos draga mea.
Cu asa floare sa tot primesti musafiri de sarbatori ! pup
Si ieri am primit musafiri care au fost incantati de ea 🙂
O floare foarte apetisanta!
Multumesc.
Arata atat de bine! ai maini minunate sa faci asa bunatati. O luna minunata.
Multumesc frumos. La fel si tie.
am venit dupa miros! 🙂
Bine ai venit >:D<
O frumusete! Si bun tare! O sa incerc si eu floarea! Te pup!
Sa incerci ca e tare faina. Si cealalta la fel >:D< Te pup
Cat de frumoasa este floarea!!!! Iti fur modelul ptr cozonacul de Craciun.
Pup
Sa faci Simo ca arata tare bine pa masa de Sarbatori!
Ai pregatit o floricica tare frumoasa!
Multumesc frumos Cristina!