Gem de afine

Am fost tare fericita ca am gasit afine in piata la un pret cat de cat rezonabil. Nu am cumparat mult , doar 2 kg din care 1 kg a mers rapid la congelator in caserole, pt. prajituri la iarna, iar din celalalt kg am facut o bunatate de gem. Nu fac multe pentru iarna, dar asa cate putin din fiecare se aduna incet, incet si se umple raftul din camara. 

Avem nevoie de:
1 kg afine
700 gr zahar ( se poate si mai putin daca sunt foarte coapte)
zeama de la 1/2 lamaie 

Spalam fructele si le curatam de eventualele codite si frunze ( mie mi-a luat operatiunea aceasta cam 2 ore 🙁 ).
Atentie pateaza!
Punem fructele intr-un vas si adaugam peste ele zaharul si amestecam. Punem la frigider pana a doua zi si mai amestecam din cand in cand sa se topeasca zaharul.

A doua zi scoatem din frigider, adaugam zeama de lamaie si amestecam. Punem pe foc pana se incalzeste bine. Trei sferturi din cantitate am pasat in blender iar restul l-am lasat asa. Punem din nou pe foc la flacara mica (eu pun pe o plita de fonta) si lasam sa fiarba aprox 40-45 minute. Trebuie amestecat destul de des pentru ca se prinde repede de fundul vasului.
Turnam in borcane sterilizate, insurubam capacul bine iar apoi punem borcanele la loc cald intr-o patura pentru a se raci treptat. 
Din cantitatea de mai sus mi-au iesit 4 borcane de 370 ml.
Print Friendly, PDF & Email
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Comentează folosind contul de Facebook

4 comentarii la “Gem de afine”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

X

Retete asemanatoare