Jurnal de vacanta prin Serbia, Muntenegru si Croatia

Era ultima zi de lucru inainte de concediu si inca nu aveam nimic rezervat asa ca va pot spune ca ne-am hotarat cam in ultimul moment unde sa plecam in concediu anul acesta si dupa lungi cautari de destinatii in Grecia am ales intr-un final Muntenegru. Desi nu am vizitat pana acum Grecia si in fiecare an spun ca o sa merg in Grecia, mereu aleg altceva :).
Nu imi pare rau insa deloc pentru destinatia aleasa anul acesta, mai ales ca a fost una cu posibilitatea de a vizita mai multe pucte turistice, asa cum imi place mie.
Trebuie sa va spun insa ca m-a inspaimantat inca de la inceput idea de a face acel drum, nu prea lung daca te gandesti doar la km parcursi (aprox 900 km), dar super lung daca iei in calcul ca acei km sunt in cea mai mare parte prin munti. Sub nici o forma nu e ok sa ii faci intr-o singura zi mai ales daca pleci din centrul tarii sau de si mai departe. E ok probabil pentru cei din vest sau sud vest. Am citit e drept tot felul de comentarii si peste tot scria ca drumul e rau, e foarte periculos si multe altele deloc incurajatoare.
Am pornit deci sambata noaptea, destinatia noastra finala fiind Budva. Drumul ales de noi la plecare a fost prin Caransebes – Resita cu iesire din tara pe la Naidas. Nu e cel mai bun drum, motiv pentru care la intoarcere am ales drumul spre Moravita.
Pima oprire a fost dupa aprox 10 ore la Zlatibor in Serbia. Sunt aprox 600 km pana aici si este o statiune montana tare draguta cu multe vile la preturi ok. Noi am stat la Vila Zlata si am platit 24 eur. Am schimbat euro in dinari la o casa de schimb valutar in Zlatibor (era duminica si era deschis) desi la vila am platit in euro iar la restaurant se putea plati si in euro.

colaj vila zlata

colaj vile

prin Serbia

A doua zi am pornit catre Budva cu sufletul la gura pentru ca stiam ca urmeaza un drum greu prin cel mai mare canion (Moraca) din Europa si al doilea ca marime din lume. Si prin Serbia am trecut tot prin munti, multe portiuni semanand cu Valea Oltului.

La dus, cum ziceam, mi-a fost tare frica pe drum din cauza celor citite inainte si mai ales ca am vazut ca sarbii conduc cam violet (m-am convins insa la intoarcere ca la noi se conduce mai prost). Pozele de mai jos sunt facute toate din masina si cam cu mainile tremurate, dar la intoarcere am facut poze mai frumoase si eram mult mai relaxata. O sa vedeti mai la final.

colaj drum

colaj drum 2

Muntii se termina direct in mare …in dreapta se vede orasul Budva, destinatia noastra.

b1

Rezervarea facuta pe booking.com nu ne-a dezamagit deloc desi a fost facuta doar inainte cu o zi de plecare :). Vila Bojana este un complex de vile cu o mica piscina mereu curata si un restaurant cochet pe o terasa cu umbra si plina de flori. Micul dejun a fost foarte variat si plin de specialitati printre care si multe, multe prajiturele si patiserie locala. Gazdele dragute (tata si fiu) , mereu prezente daca aveai nevoie de ceva. Recomand cu drag aceasta locatie daca va hotarati sa popositi vreodata in Budva. Distanta pana la mare este de 10-15 minute cu iesire prin spatele vilei. Iar la nici 2 minute de vila (tot iesind prin spate si trecand apoi drumul) se poate manca super bine si ieftin la Taverna Komovi. (Moneda nationala in Muntenegru este Euro)

colaj vila

Despre orasul Budva va pot spune ca e un oras frumos, cu vechi si nou si foarte animat atat ziua cat si noaptea. Este cel mai mare oras de pe litoralul adriatic din Muntenegru si de aici poti ajunge catre multe alte orasele de pe malul marii atat cu masina cat si cu vaporase pe mare.

Desi Budva e marginita de multe plaje, noi am ales plajele mai retrase de pe insula Sveti Nikola unde se ajunge cu un mic vaporas la pret de 3 eur/ pers (biletul e dus intors si vaporasul circula cam din jumatate in jumatate de ora si se ajunge in maxim 10 minute).

colaj budva

colaj insula b

colaj budva 1

Orasul vechi este perfect pentru plimbari la ceas de seara, plin de zeci de butikuri pe stradute inguste si de restaurante si cafenele care mai de care mai cochete.

Budva old town

colaj budva noaptea 1

colaj budva noaptea

colaj praji

Lasam Budva in urma si va duc spre vest spre granita cu Croatia unde urmeaza cateva orasele minunate printre care si Kotor. Am ales sa facem aceasta calatorie cu un vaporas care a costat 25 de eur/pers si care a constat in vizita orasului Kotor, Herceg Novi, o insulita cu Biserica Perast si  optinal Blue Cave sau balaceala in mare in larg :). Pe vapor se puteau servi bauturi si mancare contra cost. Pana la Kotor am fost dusi cu autobuze, de acolo am luat vaporul si ne-am plimbat intreaga zi oprind in punctele mentionate mai sus,  apoi la intoarcere am ancorat in Tivat  de unde am luat autobuzele inapoi spre Budva. Despre orase si istoria lor puteti cauta pe google si eu ma rezum la a va lasa doar cateva poze si continui mai jos aventura calatoriei.

Kotor 1

Kotor 2

pe mare

Perast

Perast 1

colj vapor

Intr-o alta zi am vizitat partea de est a coastei, pe drumul catre Albania. Sunt multe statiuni la distante mici unele de altele iar drumul catre ele serpuieste la fel prin munte avand in dreapta marea albastra.

Cea mai frumoasa destinatie este insula Sveti Stefan, care din pacate nu se poate vizita decat daca esti cazat acolo (din cate am citit pretul e doar 1000 eur/noapte  🙂 ) sau daca ai rezervare la restaurant unde probabil la fel preturile erau cu siguranta peste nivelul portofelului meu. Plaja este minunata dar pentru a sta acolo trebuie sa scoti din buzunar 75 de euro).  Mai era o plaja si in partea stanga unde pretul era intre 15 si 50 de euro in functie de randul ales. Oricum merita facuta aceasta mica excursie pentru ca este la distanta foarte mica de Budva si drumul pe care l-am facut pe jos pana la insula a fost foarte frumos, trecand pe langa o proprietate privata cu gradini si plaja proprie tare frumoase.
sf stefan

Potrivit legendei locale, in anul 1442, pe insula numita  “Sveti Stefan” adica Sfantul Stefan a fost zidita mai intai o fortareata. Intreaga insula a fost imprejmuita apoi, cu un  zid de aparare, astfel incat familiile din localitatile invecinate sa se poata refugia aici, in cazul atacurilor otomanilor si ale piratilor.

insula sveti stefan

4

sveti stefan 1

sveti stefan 2

Petrovac

Si daca tot ne aflam la o scurta distanta de Croatia si mai ales de Dubrovnik (93 km), nu putem sa nu ne rupem o zi si pentru aceasta destinatie si sa plecam intr-o noua calatorie. Drumul e minunat, din nou prin Kotor si Herceg Novi, avand pe o parte a drumului muntele si pe cealalta marea. Daca nu e foarte aglomerat si nu se sta in vama se ajunge in 2 ore si jumatate. Asa a fost la dus dar la intoarcere, fiind duminica si plin sezon am stat aproape 2 ore in vama si pe drum inca vreo 3 deci foarte mult pentru o distanta de nici 100 de km.

spre Dubrovnik

Dubroknik este una dintre cele mai proeminente stațiuni turistice de la Marea Adriatica aflata in sudul Croatiei si desi a fost puternic afectata in timpul razboiului civil, reconstruirea orașului s-a făcut într-un timp foarte scurt si a fost invadata de turisti. Din pacate noi am ales o zi extraordinar de calduroasa si nu am zabovit foarte mult nici pe strazi si nici in orasul vechi, dar cu siguranta este un oras in care mai vreau sa ma intorc si sa zabovesc mai mult.

In Croatia moneda nationala este Kuna si e bine sa aveti bani in moneda locala. Parcarile in Dubrovnik sunt cam scumpe, am ales una in imediata intrare in Dubrovnik, pe partea dreapta, o parcare subterana pe mai multe nivele, la 30 kn/ora (4 euro). De acolo se ajunge in doar cateva minute in orasul vechi. Croatia este mai scumpa in general ca Muntenegru dar si nivelul este mai ridicat.

Dubrovnik

colaj dubrovnik b

Dubrovnik 1 Dubrovnik 2

Lasam Dubrovnikul in urma ne intoarcem spre Budva facand 5 ore pe drum :), mai petrecem apoi o ultima zi in Budva si apoi pornim din nou la drum pe acelasi drum de munte, urmatoarea destinatie fiind Belgrad. Prin Serbia cel mai bine va ghidati cu o harta (noi din Serbia am cumparat o harta rutiera cu Serbia si Muntenegru) pentru ca GPS-ul nu ne-a ajutat prea mult si cadea des si semnalul.

pe drum

Podgorica

 

drumul prin Muntenegru

drumul prin Muntenegru 1

drumul prin Muntenegru 2

Ajungem la Belgrad unde poposim doua nopti pentru a avea timp o zi intreaga sa vizitam. Am rezervat hotel, tot prin booking.com, inainte cu o seara din Budva. (Hotel Rex, 3 stele cu mic dejun inclus la 38 eur/noapte). Puteti cauta pe internet punctele turistice care va intereseaza sau va puteti folosi de o harta luata din centru de la un info turistic.

Centrul Belgradului este foarte frumos, plin de magazine, daca va intereseaza o sesiune de shopping la preturi mult mai mici decat la noi,  cafenele, terase, rastaurante, cladiri vechi si noi etc.

– ultima imagine este cladirea Parlamentului

belgrad 3

belgrad 1

Belgrad 4

Fortareata Kalemegdan Belgrad (Info)

Fortareata Kalemegdan Belgrad 2

Fortareata Kalemegdan Belgrad

Fortareata Kalemegdan Belgrad 1

Aici se varsa raul Sava in Dunare…

Belgrad 5

Neaparat daca ajungeti in Belgrad trebuie sa serviti masa la Restaurantul Tri Sesira (Str. Skadarska) , un restaurant vechi din 1864, unde se mananca destul de ieftin si bine. Aveau oferta zilei: ardei umpluti la 300 dinari si gulas la 450 dinari ( am schimbat 1 eur cu 120 dinari ca sa va faceti o idee). Pranzul nostru a costat 66 de lei si a constant din: o supa de galuste, ardei umpluti, gulas, ardei copti, 1 bere si 1 cidru Carling. Portile sunt foarte mari si nu am reusit sa mananc nici jumatate din gulasul meu desi aveam de gand sa mananc si desret :).  Poate daca serveam ce nu era la oferta zilei plateam un maxim 90 lei. Nu m-am putut abtine si am pozat si farfuria unei vecin de masa care a comandat steak de vita cu legume.

Restaurant tri sesira

Am vizitat si catedrala Sv. Sava, imensa, frumoasa dar inauntru inca nu e terminata.

Catedrala Sf. Sava

Era sa uit sa postez si cladirele ce apartineau Ministerului Apararii si au fost bombardate in 1999 (din cate m-am documentat si am intrebat si localnicii, acest lucru s-a intamplat in perioada neintelegerilor cu Albania si Kosovo si cladirile au fost bombardate de catre NATO). E socant sa vezi asa ceva, aproape in centrul orasului, pe bulevardele largi si cu cladiri frumoase, doua cladiri afectate de bombe. In realitate arata mai rau decat in poze.

Belgrad cladiri bombardate

Cam aceasta a fost calatoria noastra timp de 12 zile. Daca imi mai aduc aminte ceva important de mentionat pentru cineva care vrea sa faca acest itinerariu, am sa revin, iar daca aveti intrebari care credeti ca va sunt utile pentru calatorie, puteti lasa la comentarii si am sa va raspund.

Print Friendly, PDF & Email
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5.00 din 5)
Loading...

Comentează folosind contul de Facebook

7 comentarii la “Jurnal de vacanta prin Serbia, Muntenegru si Croatia”

    1. Ciao Ildiko ,… 🙂 sunt Viorica (fosta ta colega din generala),vreau sa va felicit ptr frumoasa vacanta si ptr fotografii cat si ptr informatii.M-a bucurat nespus sa te revad ,cel putin prin intermediul pozelor.Va doresc o viata conjugala plina de dragoste in primul rand si sa aveti o viata lunga impreuna,asa ca-n povesti!pupici….

  1. Ai povestit foarte frumos, iar pozele sunt superbe!! Cat timp am citit articolul am avut impresia ca sunt si eu acolo :X Sa va fie de bine concediul si multumim ca ati impartasit si cu noi, chiar daca doar virtual, aceste locuri minunate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

X

Retete asemanatoare