Retete Timea

Paine alba cu lapte

Asa cum v-am mai spus deja, fac paine aproape saptamanal. Sambata trecuta am facut cateva paini din faina alba cu lapte. Au iesit niste paini foarte pufoase si gustoase! Mi-au adus aminte de impletiturile ce le mancam in timpul scolii, desi acelea erau mai dulci πŸ™‚

Ingrediente:
– 1 kg faina alba tip 650
– 1 lingurita plina sare
– 1 lingurita zahar
– 14 gr drojdie uscata (2 pliculete)
– 460 ml lapte
– 200 ml apa
– 4 linguri ulei
– un galbenus de ou cu 2 lingurite lapte pt uns
– seminte de susan
– seminte de floarea soarelui
Mai intai punem drojdia la dospit in lapte caldut (luam din cantitatea de mai sus) cu o lingurita de zahar. Β Punem faina si sarea intr-un bol apoi turnam drojdia dospita si adaugam treptat apa si restul de lapte caldut.
Framantam adaugand si uleiul pana nu se mai lipeste de degete.
Acoperim si punem la loc cald timp de aprox o ora sau chiar mai mult, depinde de temp. camerei (practic pana isi dubleaza volumul).

Eu din aluatul de mai sus am facut o paine floare si 3 paini impletite.
Pentru painea floare am format bilele si le-am pus intr-o tava tapetata cu ulei. am pus 7 bile de jur imprejur si una putin mai mare in mijloc.

Lasam la dospit din nou pana isi dubleaza volumul. Ungem cu galbenus de ou si presaram seminte de susan.

Dam la cuptorul incins la 190 grade timp de aprox 30 min.

Pentru painea impletita am uns masa de lucru cu putin ulei unde am format suluri pe care le-am dat apoi prin semintele de floarea soarelui.

Am facut trei painici impletite. Le lasam si pe acestea sa se ingrase putin, le ungem cu ou si la fel le dam la cuptorul incins, dar doar timp de 25 min. Sunt mai subtiri si se coc mai repede (cel putin asa se intampla la mine in cuptor πŸ™‚ )

Sunt foarte gustoase mai ales atunci proaspete cu unt sau cu orice altceva doriti.
Merita sa le incercati.

Exit mobile version