Prajitura Kati – prajitura copilariei
Prajitura aceasta este una din prajiturile mele preferate inca din copilarie. Mai am o varianta postata pe blog insa nu era varianta clasica cu bezea si am zis ca trebuie neaparat sa o postez din nou in varianta aceasta. Prajitura Kati o consideram mereu prajitura mea, datorita faptului ca imi poarta numele (ma cheama si Kati, da 🙂 ) si de sarbatori cand ne intreba mama ce prajituri vrem, eu raspundeam ca vreau prajitura mea si ea stia care e :). Si pentru ca nu lipseam din bucatarie cand se pregateau dulcirile pentru sarbatori, imi placea tare mult sa zdrobesc foile si sa pregatesc crema. Foile le facea mama si chiar si acum as prefera sa le faca ea 🙂 .
Cine nu a gustat niciodata prajitura aceasta eu zic sa nu mai piarda vremea si sa o pragateasca cat mai repede :).
Pentru Prajitura Kati avem nevoie de:
- Pentru foi (3)
- 200 gr unt 82 % grasime
- 100 gr zahar
- 3 galbenusuri
- 1 plic praf de copt
- aprox 450 fr faina
- 2 linguri smantana sau lapte
- un varf cutit sare
- Crema
- 1 foaie zdrobita
- 150 ml lapte
- 150 gr zahar pudra
- 1/2 pachet unt (125 gr)
- 2 linguri cacao
- 2 linguri gem de caise
- 1 sticluta esenta de rom
- Pentru spuma de albusuri
- 3 albusuri
- 200 gr zahar pudra
- Pentru ornat: 50 gr ciocolata neagra
Mod de preparare Prajitura Kati
- Pentru foi mixam untul cu zaharul si cele 3 galbenusuri, smantana/laptele apoi incorporam treptat faina amestecata cu sarea si praful de copt.
- Lasam aluatul la rece aprox o ora apoi intindem pe rand 3 foi pe care le coacem pe dosul tavii pe care o tapetam cu faina, in cuptorul preincalzit la 170 de grade timp de aprox 10 minute.
- Foaia cea mai nereusita o zdrobim si o folosim la crema.
- Amestecam foaia zdrobita cu cele 2 linguri de cacao si adaugam laptele usor incalzit. Adaugam apoi esenta de rom si gemul si amestecam bine.
- Untul il mixam cu zaharul pudra pana devine spuma apoi impreunam cele doua compozitii adaugand treptat cate o lingura de unt la compozitia de foi zdrobite.
- Asezam o foaie pe o plansa si punem toata crema niveland cu un cutit. Asezam peste crema cea de a doua foaie.
- Pentru spuma mixam cu un tel albusurile cu zaharul pudra la baine-marie. Cand bezeaua se intareste o intindem rapid peste prajitura.
- Ornam deasupra cu ciocolata rasa si lasam prajitura cateva ore la rece inainte de servire.
- Foile se vor inmuia de la crema, deci nu necesita nici o insiropare.
Prajitura asta pur si simplu da dependenta! Imi place enorm, mai ales ca si pentru mine tot prajitura copilariei! Minunata, si ti-a iesit grozav! Biig like!
Multumesc frumos Laura :-*
Nu gasesc reteta pe prajituria. Lasi un link aici?
Nici eu nu o gasesc 🙂 Am trimis azi dimi reteta dar nu e postata