Tort Bradut
Am ales sa fac un tort sub forma de bradut cu multe arome de iarna. Nu va mai spun, ca la mine in casa miroase a Craciun inca de acuma 🙂 si e un sentiment tare placut.
Avem nevoie de:
Pentru blat:
– 6 oua
– un varf de sare
– 250 gr zahar
– 400 gr faina
– 200 ml lapte
– 200 ml ulei
– 1 plic praf de copt Dr. Oetker
– 1 plic zahar vanilat Dr. Oetker
– 2 mere mari (aprox 500 gr)
– 2 gutui ( aprox 650 gr)
– coaja rasa de la o lamaie
– coaja rasa de la o portocala
– 1 lingurita mix de condimente: scortisoara, nucsoara, cuisoare, ghimbir
Crema:
– 2 oua
– 200 gr zahar pudra
– 2 linguri apa
– 250 gr unt
– 1/2 pastaie de vanilie
Ornat
– 300 ml frisca indulcita pt imbracat tortul
– 1 lingurita esenta de vanilie Dr. Oetker
– un strop colorant alimentar albastru si un strop colorant galben pentru a obtine culoarea verde
– 50 ml frisca + un strop colorant rosu pentru ornamente
– bombonele colorate sidefate Dr. Oetker
– alte diverse oramente colorate
Mai intai spalam si curatam fructele si le dam prin razatoarea mare. Le stoarcem putin de suc si adaugam zaharul vanilat, coaja rasa de la citrice si mixul de condimente si amestecam bine.
Separat intr-un bol mixam albusurile cu un varf de sare pana devin spuma. Adaugam zaharul si mai mixam cateva minute. Apoi adaugam treptat galbenusurile, uleiul si laptele mixand in continuare cu mixerul pe treapa cea mai mica. La final incorporam faina amestecata cu praful de cop, folosind o spatula.
Adaugam fructele si amestecam cu grija sa nu se lase spuma.
Turnam compozitia in tava mare de la cuptor tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 grade timp de 30 de minute. Scoatem din cuptor si lasam la racit. Eu am facut blatul cu o zi inainte pt a se putea decupa mai bine.
Pentru a decupa bradul eu am imbracat tortul in folie de Al., am desenat un bradut apoi cu un cutit cu varful ascutit si care taie bine am decupat bradul.
Pregatim crema: amestecam bine ouale cu zaharul pudra, apoi adaugam apa si vanilia despicata in doua. Punem pe baie de aburi si amestecam pana se ingroasa si devine ca o budinca. Luam de pe foc si lasam la racit. Dupa ce s-a racit turnam intr-un bol si mixam adaugand treptat untul.
Cu o lingura asezam crema pe prima foaie si nivelam frumos. Nu necesita insiropare pt ca blatul este destul umed de la fructe. Asezam deasupra cealalta foaie si dam la frigider timp de o ora.
Foarte frumos bradut.Deja parca simt atmosfera sarbatorilor.Dar trebuie neaparat sa prajituresti sau doar sa cumperi produsele?Am citit ceva in regulament dar nu scria sa faci vreo prajitura, ori nu am vazut bine…
Rocsy – multumesc. Eu am facut cele 2 retete pt ca am fost aleasa impreuna cu alti blogeri sa reprezentam aceasta campanie. Deci ai inteles bine ce e in regulament, trebuie doar sa cumperi produse. Te pup
Aha acum am inteles.Multumesc mult.Pupici!
Ce parfum de sarbatoare ne-ai adus.. Foarte frumos tortul!!
Succes in campanie!!!
Bradutul l-ai facut, asa ca m-am prezentat si eu la o feliuta. Daca vrei, iti trimit in schimb un pic de zapada de pe muntii din fata casei… La mine nu a nins inca, dar la 2 grade, nici mult nu mai e…
Simona – multumesc. Si eu m-am simtit zilele astea ca inainte de sarbatori :).
Mandala – multumesc.
Mult succes, deja simt atmosfera Craciunului vazand tortuletul tau! Pup!
Daniela – cu drag te servesc…si accept si putina zapada. Stiu ca si in Germania si Austria a nins asa ca poate ajunge si la noi
Adela – multumesc , asa m-am simtit si eu zilele astea de parca ma pregateam pt Craciun 🙂
Mai e atat de putin timp pana la Craciun si tu parca ne zoresti cu pregatirile..hi,hi!
Eu as fi pus cate un fursec steluta pe fiecare ramura, nu numai in varf 😉 puup
Vin si eu la o feliuta de bradut aromat!
Liana – m-am gandit si eu sa pun stelutele si ingerasii dar imi era teama ca o sa iese in evidenta prea mult biscuitii si mai putin tortul 🙂
Alina – te astept cu drag la o feliuta de bradut.
Ce bradut frumos ai facut!
Bafta multa!
Pupici!
DiaMar – multumesc frumos, Te pup
la multi ani , sotului , cred ca a apreciat bradutul taaareee mult !
Ce frumusete!
Si eu simt sarbatorile atat de aproape!:)
Bravo pentru tortulet!
Coco – multumesc frumos!
Adina – multumesc tare mult!
Timea, ti-a iesit demential! Eu sunt cu gandul la Craciun de la inceputul lunii octombrie!
Lavi – ma bucur ca iti place. Si eu sunt deja cu gandul la Craciun 🙂
Frumos colorat! Puiul meu cand l-a vazut mi-a spus sa ii fac unul “exact asa”!
Cristina – ma bucur ca iti place si tie si puiului tau. Te pup
O idee extraordinara pentru sarbatorile care se apropie cu pasi repezi!
Asa e. Recomand mai ales gustul acestui tort cu arome de iarna!
foarte frumos bradutul,o sa incerc si eu sa il pregatesc,va urasc la toata lumea sa avem sarbatori fericite ,pline de caldura in suflet si multa sanatate,eu sint stabilita in grecia si imi lipsesc mult sarbatorile in tara noastra!!!