Tort cu ciocolata si rom
E un tort destul de simplu si de dimensiuni mici, cu multa ciocolata si aroma de rom. Ma adresez cu aceasta reteta in special ciocolatosilor si sper sa va placa si sa o incercati si voi.
Ingrediente pentru Tort cu ciocolata si rom
- Blat
- 3 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri lapte
- 6 linguri ulei
- 6 linguri faina
- 2 linguri cacao
- 1lingurita praf de copt
- Mousse de ciocolata
- 100 ml frisca lichida neindulcita
- 2-3 linguri zahar
- 120 gr ciocolata 50% cacao
- 100 ml frisca indulcita
- 2 lingurite esenta de rom Dr. Oetker
- Sirop:
- 2 lingurite esenta de rom Dr. Oetker
- 150 ml apa
- 1 lingurita zahar pudra
- Pentru ornat:
- 150 ml frisca lichida indulcita
- Glazura de ciocolata
- 70 gr ciocolata
- 2 linguri frisca lichida indulcita
Mod de preparare Tort cu ciocolata si rom
- Blat
Albusurile le batem spuma cu un varf de sare. Adaugam zaharul si mixam 2-3 minute, apoi adaugam pe rand galbenusurile, laptele si uleiul mixand dupa fiecare. La final incorporam faina amestecata cu cacaua si praful de copt folosind o spatula sa nu se lase spuma.
Turnam compozitia intr-o tava rotunda mica ( 18-20 cm) tapetata cu hartie de copt si unsa pe margini cu unt si dam la cuptorul preincalzit la 170 de grade timp de aprox 30 de minute. Verificam cu o scobitoare daca blatul este copt. - Scoatem din cuptor si lasam la racit apoi scoatem pe un platou si taiem blatul in doua.
- Crema: intr-un vas amestecam frisca lichida neindulcita cu zaharul si punem pe foc pana da in clocot. Luam de pe foc si adaugam ciocolata bucatele si amestecam pana se topeste ciocolata. Dupa ce s-a racit putin, dam crema la frigider timp de minim o ora.
- Cand scoatem crema din frigider o mixam cu mixerul la inceput la viteza mica apoi la viteza mare pana obtinem o crema foarte fina si spumoasa.
- Separat mixam frisca indulcita pana incepe sa se intareasca, adaugam crema de ciocolata treptat si esenta de rom si mixam pe treapa cea mica pana la omogenizare.
- Punem pe o farfurie prima foaie de blat si o insiropam cu jumatate din siropul obtinut prin amestecarea ingredientelor insirate mai sus. Lasam cateva minute sa intre siropul in blat apoi ungem cu crema de ciocolata. Peste crema urmeaza a doua foaie de blat care la fel se insiropeaza.
- Mixam 150 ml frisca lichida ( eu am adaugat un strop de colorant) si imbracam tortul in frisca.
- Topim ciocolata impreuna cu frisca lichida pe baie de aburi si ornam deasupra cu aceasta glazura.
Eu am avut si niste cake pops cu care am ornat tortul, dar puteti orna cu diverse bomboane de ciocolata.
Diferentele de culori se datoreaza luminii :), unele poze sunt facute seara altele ziua, dar asta nici nu conteaza asa mult pentru ca oricum pozele nu sunt reusite si pe viitor am sa refac acest tortulet pentru a face poze mai frumoase.
Timea, hmm, cred că pentru ăsta a trebuit să mergeţi o lună numai pe biciclete, nu? 😀 Faină lucrare, minunată culoare, deosebită prezentare. De gust nu zic nimic, iar n-a venit curierul. 😀
Din pacate la mine fara bicicleta anul asta, dar o luna nici nu am mai mancat nimic :))). Iar curierul ala cred ca mananca tot pana sa ajunga la tine :)))
Minunat si delicios! :-*
Multumesc!
Apropo: niște esență de rom naturală care știe cum se face? Că așa m-am săturat de chimicaleee…
:))) eu nu am trestie de zahar sa fac eu rom :).
Numai bun pentru mine.Ador ciocolata.
Ce-am mai putea folosi în loc de zahăr? La diabetici nu le priește… 🙁
Puteti folosi fructoza sau Green Sugar care are indice glicemic zero si pe care l-am incecrcat si eu in diverse preparate