Tort Ecler
Dulciurile cu crema de vanilie pe langa cele cu fructe, sunt preferatele mele motiv pentru care mi-am dorit la mica petrecere de ziua mea cu fetele, un tort cu muuuulta crema de vanilie. E practic un tort din blat de ecler si crema specifica eclerelor, motiv pentru care il si numesc Tort Ecler.
Desertul meu a fost pe placul tuturor. ceea ce m-a bucurat tare mult , ca de obicei :).
Pentru Tort Ecler avem nevoie de
- 400 ml apa
- 300 ml ulei
- 10 linguri faina
- un pic de sare
- 3 oua intregi
- 3 albusuri (galbenusurile le vom folosi la crema)
- Crema de vanilie
- 6 galbenusuri
- 4 linguri Green Sugar
- 3 linguri amidon
- 2 linguri faina
- 700 ml lapte
- 2 pliculete zahar vanilat
- 2-3 lingurite esenta de vanilie Dr. Oetker
- 70 gr de unt nesarat
- Frisca:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 300 ml frisca lichida indulcita (sau inca 300 ml smantana pt frisca cu 3 linguri zahar pudra)
- Glazura de ciocolata:
- 100 gr ciocolata neagra
- 3 linguri smantana pt frisca
Mod de preparare Tort Ecler
- Punem intr-un vas pe foc apa si uleiul si lasam sa fiarba, moment in care adaugam in ploaie faina si sarea. Amestecam bine timp de cateva secunde pana se desprinde de peretii vasului.
- Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Apoi incorporam ouale pe rand amestecand zdravan.
- Punem apoi compozitia intr-un pos si formam cojile pt. eclere direct pe o foaie de copt asezata in tava. Aici am sa mentionez ca eu am facut 2 foi rotunde, cateva eclere sub forma rotunda mai maricele si cateva mai mici (cele mici urmand sa fie puse deasupra). Dar o sa vedeti mai jos si cum le-am asamblat.
- Dam la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de aprox 25 minute. (daca le faceti mai groase e nevoie de mai mult timp, eu le-am facut mai subtiri)
- Cele doua blaturi din aluat de ecler si cojile de ecler, dupa ce s-au copt, le lasam sa se raceasca complet.
- Crema:
- Mixam galbenusurile cu zaharul apoi adaugam treptat, amidonul si faina alternand cu laptele. Punem vasul pe foc si lasam sa fiarba pana se ingroasa ca o budinca. Adaugam la final zaharul vanilat si esenta de vanilie si luam de pe foc. Untul il adaugam cat este crema calda si amestecam pana se topeste untul si se incorporeaza in crema.
- Lasam crema la racit.
- Acum urmeaza cea mai frumoasa parte, asamblarea.
- Intr-un bol mare mixam cele doua tipuri de frisca pana obtinem consistenta dorita.
- Mai sus am mentionat ca am facut atat coji mai mici cat si mai mari.
- Cele mai maricele le-am umplut doar cu crema de vanile (ele o sa vina intre straturi) iar cele micute care vin deasupra le-am umplut si cu crema de vanilie si cu frisca.
- Asezam pe o farfurie prima foaia de ecler si o ungem cu un strat generos de crema si un strat de frisca. Peste frisca asezam cojile de eclere umplute cu crema de vanilie si le ungem cu un strat de frisca. Apoi urmeaza cea de a doua foaie rotunde de ecler peste care la fel ungem crema de vanilie ramasa si un strat de frisca.
- Deasupra asezam cojile mici de elere umplute cu crema de vanilie si frisca. Spatiile ramase goale, deasupra, le umplem cu frisca.
- Topim ciocolata impreuna cu frisca pe baie de aburi si o stropim peste eclere folosind o punguta gaurita la una din capete.
- Dam tortul la frigider minim doua ore inainte de a felia si servi.
Demential! Pleci hipnotizat de aici :)))))
Demential! Biiig yuum!
Ma bucur ca iti place Laurici. E ceva ce pot manca in fiecare zi fara sa ma satur :)))
Suuuuper!
Zice Adi sa-i fac si lui, ca el e mare amator de eclere. :)))
O sa-i fac, dar nu stiu cand, insa il trec pe lista ca am o agenda in care imi notez ce retete vreau sa mai fac, dar nu prea o consult. :))
Pai sa ii faci si sa ma chemi si pe mine la o felie mare :))
Minunat! :-*
Multumesc Cristina!