Tort de ciocolata
Pentru ca acest tort nu are prea multe artificii, l-am numit simplu: tort de ciocolata. Un blat simplu de cacao si o crema gustoasa de ciocolata sunt suficente pentru a avea un tort gustos pe placul tuturor iubitorilor de ciocolata. Nu pot sa zic ca eu sunt fan declarat al acestor torturi doar cu ciocolata, dar clar nu refuz nici eu o mica felie 🙂 .
Acest tort a fost facut prietenei mele dragi Ioana care, spre bucuria mea, a fost tare incantata de surpriza.
Pentru Tort de ciocolata avem nevoie de
- Blat:
- 4 oua mari
- 8 linguri zahar
- 10 linguri faina
- 3 linguri cacao
- 100 ml ulei
- 100 ml lapte
- 1 lingurita praf de copt
- un varf de sare
- Sirop:
- 150 ml apa
- 2 lingurite zahar pudra
- 2 lingurite esenta de vanilie
- Crema:
- 200 ml frisca lichida neindulcita (Pilos de la Lidl)
- 200 gr ciocolata neagra minim 55% cacao
- 6 linguri zahar
- Pentru ornat:
- 200 ml frisca lichida indulcita
- 70 gr ciocolata
- floricele din napolitana
Mod de preparare Tort de ciocolata
- Blat
Albusurile le batem spuma cu un varf de sare. Adaugam zaharul si mixam 2-3 minute, apoi adaugam pe rand galbenusurile, laptele si uleiul mixand dupa fiecare. La final incorporam faina amestecata cu cacaua si praful de copt folosind o spatula sa nu se lase spuma.
Turnam compozitia intr-o tava rotunda de 24 de cm tapetata pe fund cu hartie de copt si unsa pe margini cu putin unt si dam la cuptorul preincalzit la 170 de grade timp de aprox 30 de minute. Verificam cu o scobitoare daca blatul este copt. -
Scoatem din cuptor si dupa ce s-a racit usor scoatem blatul din forma si lasam sa se raceasca complet.
-
Crema: amestecam intr-un vas, frisca lichida neindulcita cu zaharul si punem vasul pe foc pana da in clocot. Luam de pe foc, adaugam ciocolata bucatele si amestecam pana se topeste ciocolata. Dupa ce s-a racit putin, dam crema la frigider timp de o ora.
-
Asamblare:– taiem blatul, racit complet, in doua– asezam prima foaie de blat pe o farfurie si insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop– crema o scoatem din frigider si o mixam pana devine spumoasa– ungem foaia de blat cu crema pastrand insa 3 linguri din crema pentru ornat– asezam cea de a doua foaie de blat si o insiropam cu siropul ramas– intr-un bol mixam frisca lichida si cand s-a intarit suficient, adaugam si crema de ciocolata pastrata si mixam usor pana la omogenizare– imbracam tortul cu frisca ciocolatoasa si deasupra facem cativa trandafiri– aprox 70 gr de ciocolata cu lapte taiem bucatele si punem atat deasupra cat si de jur imprejur (puteti alege insa orice alt model de a orna tortul)
Dam tortul la frigider minim 3-4 ore inainte de servire (ideal e sa stea o noapte in frigider)
Pentru a taia usor tortul, treceti lama cutitului pe sub jet de apa calda inainte de fiecare feliere.
Tortul a avut aprox 1.5 kg
Este foarte frumos.
Multumesc frumos