Cozonac cu nuca
Nimic nu se compara cu un cozonac facut acasa. Si nu exista sarbatoare mare fara un cozonac pe masa. Si cat de frumos miroase in casa atunci cand se coc cozonacii!!!
Ingrediente pt 2 cozonaci:
– 1 kg faina
– 4 oua (puteti pune si doar galbenusurile)
– 200 gr zahar
– 120 ml ulei
– 500-540 ml lapte
– 2 pliculete drojdie uscata
– 1/4 lingurita sare
– coaja rasa de la o portocala (si sau lamaie)
– 2 linguri unt
Pt umplutura:
– 1 albus ou
– 7 linguri zahar
– 300-400 gr nuca macinata
– 1 esenta rom
– 7-8 linguri lapte
Pt uns: 1 galbenus de ou cu 2 lingurite lapte
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte caldut si o lingurita de zahar.
Cernem faina intr-un bol mare, adaugam sarea si cojile de portocala, apoi turnam drojdia dospita si amestecam cu faina adaugand pe rand ouale batute si laptele caldut amestecat cu zaharul. Framantam bine cu mana adaugand spre final si uleiul si apoi untul topit. Terminam de framantat cand nu se mai lipeste de maini. Toata operatiunea nu tine mai mult de 20 min.
Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte caldut si o lingurita de zahar.
Cernem faina intr-un bol mare, adaugam sarea si cojile de portocala, apoi turnam drojdia dospita si amestecam cu faina adaugand pe rand ouale batute si laptele caldut amestecat cu zaharul. Framantam bine cu mana adaugand spre final si uleiul si apoi untul topit. Terminam de framantat cand nu se mai lipeste de maini. Toata operatiunea nu tine mai mult de 20 min.
Acoperim si punem la cald pt aprox 1 ora.
In acest timp pregatim umplutura. Batem spuma albusul de ou, adaugam zaharul mixand inca 2-3 minute. Adaugam apoi treptat nuca macinata, esenta de rom si laptele.
Daca aluatul si-a dublat volumul, trecem la treaba.
Intindem doua foi (se intinde foarte usor cu mana cu putin ulei), ungem cu umplutura de nuci si rulam.
Ungem tavile cu ulei, punem aluatul rulat si mai lasam aprox 30-45 min la dospit.
Ungem cu galbenusul de ou si dam la cuptor timp de 35-40 minute.
Scoatem din tava si lasam sa se raceasca, apoi servim.
Sunt intru totul de acord cu tine, nimic nu-i ca un cozonac de casa la sarbatori mari! Imi plac si cei cu nuca, si cei cu mac, si cei cu cacao, gustosi toti… Te pup!
Delicios cozonac! Deja treaba grea a trecut.. mai e putin! Sa ai o zi usoara azi si maine! Si minunata de Paste! Pup
Am venit fuguta ca sa prind si eu o feliuta.Pup!
Sanda – si mie imi place orice cozonac de casa. te pup
Anto – multumesc, mai e inca treaba. noroc ca merg la ai mei si mai departe fac acolo…macar scap de spalatul vaselor :)). multumesc pentru urari.
Dia – te servesc cu drag. pup
mai ai si pt mine?
Alina – am pt toata lumea. pup
Foarte frumosi..bravo!!
Foarte frumos a iesit si tare buuun!Pup!
Rocsy & Licuta – multumesc tare mult si ma bucur ca va place cozonacul meu. va pup
Imi place cozonacul si apreciez cine face pentru ca eu nu am incercat:)
Ce bine arata, tare reusit cozonacul tau !
Teo- din mainile tale iasa numai bunatati, deci cu siguranta ca si cozonacul tau o sa fie unul super. pup
Mandale – ma bucur ca iti place cozonacul meu.
Foarte bun !! Ti-a iesit super frumos, eu am facut cu fructe uscate.
Paste fericit!
Super frumos ti-a iesit!!!! Am facut si eu saptamana asta ptr sora mea.
Pupici
Multumesc frumos Adela! la fel si tie! pup
Simona – multumesc. Si eu am facut pt sora-mea acum 2 saptamani :). pup
Paște fericit, luminos, bucurii și speranțe împlinite !!!!
Foarte bun cozonacul tau !!!
Alex – multumesc mult de tot!
Foarte frumos cozonacul tau .Asi vrea sa fac reteta ta.La ce temperatura se dau la cuptor?Elena
Elena – la 180 grade e ok. Sper sa iti iasa la fel de bun cum imi iese mie de obicei :). pup