Cozonac spirala cu nuca

Este un cozonac putin mai altfel doar datorita formei. Mi-a placut tare mult ideea de a face pe langa cozonacii clasici, dreptunghiulari si unul sub forma aceasta. Si mi-a placut mai ales fata tatalui meu care statea si se uita la ceea ce fac si nu intelegea, el fiind obisnuit cu cozonacul clasic. Dar in final a fost un succes atat ca aspect cat si ca gust si l-am savurat cu totii cald. 

Pentru cozonac spirala cu nuca avem nevoie de:

500 gr faina
3 oua
100 gr zahar
70 ml ulei
270 ml lapte
1 lingurita drojdie proaspata
un varf de sare
coaja rasa de la 1/2 portocala
coaja rasa de la 1/2 lamaie
Pt umplutura:
1 albus ou
3 linguri zahar
200 gr nuca macinata
1 lingurita esenta de rom
4 linguri lapte
Pt uns: 1 galbenus de ou

cozonac spirala 2

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte caldut amestecat cu o lingurita de zahar.
Cernem faina intr-un bol, adaugam sarea si cojile de citrice apoi facem un cerc in mijloc si turnam drojdia dospita. Framantam cu mana adaugand treptat laptele caldut amestecat cu zaharul. Adaugam ouale si spre final uleiul. Terminam de framantat cand nu se mai lipeste de maini.
Acoperim si punem la loc cald ferit de curenti de aer pt aprox 1 ora si jumatate.
In acest timp pregatim umplutura. Mixam spuma albusul de ou, adaugam zaharul mixand inca 2-3 minute. Adaugam apoi treptat nuca macinata, esenta de rom si laptele amestecand cu o lingura.
Aluatul dospit il intindem pe masa de lucru unsa cu putin ulei si cu mainile la fel unse cu ulei. Putem folosi si sucitorul dar e mult mai simplu cu mainile.
Intindem peste foaia intinsa nuca si apoi o rulam.
Cu un cutit cu lama ascutita, taiem foaia rulata in 7 parti cat mai egale.
Pregatim un vas rotund pe care il ungem cu ulei sau il tapetam cu hartie de copt si asezam 6 spirale pe margine si una in centru.
Mai lasam la dospit 20-30 minute, apoi ungem deasupra cu galbenus de ou si dam la cuptorul preincalzit la foc mediu timp de aprox 35 de minute.

Scoatem din cuptor si lasam cateva minute sa se raceasca inainte de a aseza cozonacul pe o farfurie.
Oricum nu o sa reziste prea mult pe farfurie….savurat cu o cana de cafea sau lapte o sa dispara rapid.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5.00 din 5)
Loading...

Comentează folosind contul de Facebook

22 comentarii la “Cozonac spirala cu nuca”

  1. Cozonacul asta ma face sa salivez! Azi nu am facut decat paine…si chiar m-am gandit la tine ca stiu ca tu sambata esti de neintrecut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.