Tort cu ciocolata si jeleu de zmeura

Tort cu ciocolata si jeleu de zmeura este genul de tort pe care il puteti face de ziua celor dragi sau la un eveniment important. Eu l-am facut anul trecut de ziua unui om drag, insa se pare ca am uitat sa il si postez atunci :).  Asa ca, cu un an intarziere, iata un tort delicios cu straturi colorate si apetisante. 

Daca doriti sa il faceti si voi, cel mai important e sa aveti timp, in rest nu este un tort greu de facut, iar la partea cu ornatul, folositi-va de imaginatie daca nu doriti o imagine cum am avut eu. 

Pentru Tort cu ciocolata si jeleu de zmeura avem nevoie de:

  • Blat 1:
  • 6 oua
  • un praf de sare
  • 5 linguri apa fierbinte
  • 5 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • 240 gr faina
  • Blat 2:
  • 6 oua
  • un praf de sare
  • 5 linguri apa fierbinte
  • 5 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • 3 linguri cacao
  • 180 gr faina
  • Crema de ciocolata:
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 4 linguri zahar
  • 400 gr ciocolata neagra 55% cacao
  • 200 gr unt nesarat 82% grasime
  • Jeleu de zmeura
  • 800 gr zmeura (congelata am folosit eu)
  • 6 linguri zahar brut
  • 5 linguri amidon
  • Sirop
  • aprox 200-250 ml apa
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 2 lingurite zahar pudra
  • Pntru ornat
  • 200 gr ciocolata neagra
  • 1 lingura zahar
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 200 ml smantana pentru frisca indulcita Dorna
  • Glazura:
  • 100 gr ciocolata neagra
  • 1 lingurita unt nesarat

Mod de preparare Tort cu ciocolata si jeleu de zmeura

  • Blat 1 si 2
  • Mixam albusurile spuma cu un varf de sare. Adaugam apoi zaharul si treptat cele 5 linguri de apa fierbinte in timp ce mixam. Urmeaza apoi galbenusurile si uleiul, mixand dupa fiecare. Incorporam faina amestecata cu praful de copt  folosind o spatula.
  • Turnam compozitia intr-o tava de aprox 38/25 cm, tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 25 -30 de minute.
  • Scoatem blatul din cuptor si lasam sa se raceasca complet.
  • Procedam la fel cu blatul de cacao, singura diferenta fiind adaugarea celor 3 linguri de cacao la momentul in care adaugam si faina.

  • Crema de ciocolata
  • Amestecam intr-un vas frisca lichida neindulcita cu zaharul si punem vasul pe foc pana da in clocot. Luam vasul de pe foc si adaugam ciocolata bucatele si amestecam pana se topeste ciocolata. Adaugam untul la temperatura camerei si amestecam cu telul pana la omogenizare. Dupa ce s-a racit putin, dam crema la frigider timp de 1-2 ore.

  • Jeleu de zmeura 
  • Punem fructele impreuna cu zaharul brut intr-un vas pe foc si lasam pana se topeste zaharul, apoi le blenduim si le strecuram ca sa scapam de samburii de zmeura. Turnam sosul de fructe inapoi in vas, punem vasul pe foc si cand incepe sa fiarba adaugam amidonul dizolvat in putina apa si lasam pe foc, amestecand, pana se ingroasa.

  • Asamblare
  • Asezam pe un platou blatul de ciocolata si il insiropam. Crema de ciocolata scoasa de la rece o amestecam cu un tel si o intindem peste blatul de ciocolata.
  • Blatul alb il taiem in doua. Asezam prima foaie peste crema de ciocolata si o insiropam usor apoi o ungem cu jeleul de zmeura peste care asezam cea de a doua foaie de blat alb pe care o insiropam.
  • Lasam tortul la rece pana pregatim crema de ciocolata cu care imbracam tortul.
  • Crema de ciocolata pentru ornat 
  • Amestecam intr-un vas frisca lichida neindulcita cu zaharul si punem vasul pe foc pana da in clocot. Luam vasul de pe foc si adaugam ciocolata bucatele si amestecam pana se topeste ciocolata. Dam vasul la rece aprox 30 de minute. Separat intr-un bol mixam smantana indulcita. Scoatem vasul cu ciocolata din frigider si mixam crema de ciocolata apoi adaugam cate putin din continutul de ciocolata in frisca mixata amestecand usor cu un tel sau mixer la viteza minima.
  • Cu aceasta crema imbracam si ornam tortul.

  • Pentru glazura de pe margini, topim ciocolata impreuna cu untul pe baie de aburi.
  • Pastram tortul la frigider minim 2-3 ore inainte de servire.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 5.00 din 5)
Loading...

Comentează folosind contul de Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.