Friptura de Vita Angus la cuptor

De foarte mult timp cochetam cu idea unei fripturi de vita la cuptor si un sos de piper, pe care sincer il ador nu doar pe carnea de vita ci pe orice alta carne. Pentru aceasta friptura am ales o bucata de carne de vita Angus si anume chiulota, o bucata de carne de vita maturata cu un strat subtire de grasime. Pentru carnea de vita la cuptor nu ne trebuie multe condimente, sarea si piperul sunt suficiente pentru a obtine o friptura frageda si gustoasa. 

Ingrediente pentru Friptura de Vita Angus la cuptor 

  • 1 kg carne de Vita Premium Angus 
  • 1 lingurita sare de Himalaya
  • 1 lingura boabe de piper verde
  • 2 linguri ulei de masline
  • 50 gr unt
  • Sos de piper verde
  • 3 linguri boabe de piper verde
  • cateva picaturi ulei de masline
  • 200 ml smantana pentru frisca 30% grasime
  • sare dupa gust

Mod de preparare Friptura de Vita Angus la cuptor 

  • Intr-un mojar amestecam bine piperul verde si sarea de Himalaya
  • Carnea la temperatura camerei o ungem cu putin ulei de masline si condimentem cu amestecul de sare si piper.
  • Lasam carnea asa aprox 20 de minute.

  • Intr-o tigaie incinsa picuram un pic de ulei si prajim bucata de carne pe toate partile, aprox 4 minute pe fiecare parte.
  • Transferam carnea intr-o tava (eu am folosit o tava de sticla termorezistenta), turnand peste si sosul lasat de carne in urma prajirii. (tigaia o punem deoparte dar nu o spalam pentru ca o folosim exact asa cu urme de ulei aromat, pentru sosul de piper). Punem bucatile de unt peste carnea fierbinte si dam tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de aprox 18-20 de minute. Pentru medium rare carnea trebuie sa ajunga la o temperatura de 55-60 grade C si pentru a avea temperatura optima, folosim un termomentru pentru carne.

  • !!! In functie de grosimea carnii, se poate lasa la cuptor mai mult sau mai putin. Daca doriti o friptura mai bine facuta, prelungiti timpul de gatire cu cateva minute.
  • Scoatem tava din cuptor si o acoperim cu folie de aluminiu si lasam carnea la odihnit cateva minute (aprox 15 min). Acest lucru permite sucurilor sa se distribuie din interiorul fripturii si sa pastreze scurgerea sucurilor dupa ce taiem carnea.
  • In acest timp pregatim sosul de piper.

  • Picuram in tigaia in care am prajit carnea un pic de ulei si prajim usor boabele e piper verde. Adaugam o lingura de coniac si lasam sa se evapore alcoolul apoi adaugam smantana pentru frisca si lasam la foc mic pana se ingroasa usor. Adaugam sare dupa gust.

  • Servim carnea feliata cu sos de piper verde.

→ Cateva tipsuri importante despre cum sa gatesti carnea de vita, am citit aici si aici.

 

Print Friendly, PDF & Email
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.