Melcisori cu fructe de padure
Oare voi v-ati gandit vreodata ca aluaturile astea dulci se pot face cu zeci de feluri de umpluturi si ca totul tine doar de imaginatia noastra? Ei bine, eu care sunt Zana tartelor cu fructe (asa m-au numit prietenii mei bucatarasii, stiu ei cine :)) ) mereu combin fructele in genurile de desert care imi plac mie. Aluaturile astea dulci se pot folosi de la cozonaci la placinte, gogosi, etc. Denumirea se schimba in functie de umplutura, forma si modul in care le coacem sau prajim.
Revenind la reteta de azi, este un aluat dulce clasic, umplut cu fructe de padure si facut sub forma de melcisori. Simplu, nu-i asa? 🙂
Si pentru ca inca era cald afara si nu am vrut sa folosesc cuptorul (v-am zis ca la mine sunt cam 30 de grade in casa) am folosit aparatul Crock Pot, despre care v-am mai povestit ca e noul meu ajutor in bucatarie si de care sunt foarte multumita pentru ca am preparat in el deja variate mancaruri si toate au primit nota maxima de la mine si cei din jur.
Pentru Melcisori cu fructe de padure avem nevoie de
- 300 gr faina alba (de tip 650 am folosit eu)
- 1.5 linguri Green Sugar ( sau 2-3 linguri zahar tos)
- coaja rasa de la 1/2 lamaie
- 1/2 plic drojdie uscata
- 130 ml lapte
- 2 oua (eu am avut oua foarte mici, deci merge si doar un ou mare)
- 2 linguri ulei
- un pic de sare
- Pentru umplutura
- aprox 200-250 gr fructe de padure: mure si afine
- 2 linguri zahar brun
- Pentru glazura
- 1 lingura unt
- 2 linguri lapte
- 1 lingura Green Sugar (1.5 linguri zahar tos)
- 1 plic zahar vanilat
Mod de preparare Melcisori cu fructe de padure
- Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
- Intr-o cana punem drojdia uscata, o lingurita de zahar si 2 lingurite de faina si le amestecam adaugand laptele caldut. Acoperim cu un prosop si lasam aprox 10 min la dospit.
- Cernem faina intr-un bol, adaugam sarea, zaharul si coaja de lamaie apoi facem un cerc in mijloc si turnam drojdia dospita. Framantam cu mana adaugand ouale, si spre final uleiul. Terminam de framantat cand nu se mai lipeste de maini.
- Acoperim si punem la loc cald ferit de curenti de aer timp de aprox o ora.
- Scoatem aluatul pe masa de lucru tapetata cu faina si il intindem cu sucitorul.
- Asezam fructele peste aluatul intins si presaram apoi zaharul brun.
- Rulam aluatul dupa care il taiem in 7 parti egale.
- Tapetam vasul de ceramica cu hartie de copt si asezam melcisorii in vas.
- Acoperim cu capacul din dotare, conectam aparatul la o sursa de curent, setam modul de gatire ‘Low’ si selectam timpul de 3 ore. ( timpul se poate selecta din 30 in 30 de minute).
- La fel se procedeaza si daca ii facem in cuptorul clasic: tapetam o tava cu hartie de copt si dam tava la cuptor pana se rumenesc deasupra.
- Cand s-a oprit aparatul scoatem preparatul din vas cu hartie de copt cu tot si lasam sa se raceasca usor.
- Intre timp pregatim glazura: intr-un vas punem untul, laptele, zaharul si zaharul vanilat si punem vasul pe foc lasand sa fiarba 3-5 minute.
- Acest sos il turnam peste melcisori.
Comentează folosind contul de Facebook