Retete Timea

Tort Amandina M

Acest tort l-am facut cu ocazia zilei de nastere a sotului meu care pe 18 octombrie a implinit o anumita varsta.  E prajitura lui preferata si normal ca nu puteam face un alt tort decat Amandina. 
    La multi ani fericiti si sanatosi! 

Avem nevoie de:
 Blat:
– 6 oua
– 200 gr zahar 
– 4 linguri apa
– 4 linguri ulei
– 3 linguri cacao
– 8 linguri faina
– 1 plic praf de copt 
– un varf de sare
Sirop:
– 300 ml apa
– 100 gr zahar
– 4 linguri cappuccino clasic
– 1 fiola esenta de rom
Crema:
– 350 gr unt nesarat
– 170 gr zahar pudra
– 3 linguri cacao
– 2 galbenusuri
– 3 lingurite esenta de rom Dr. Oetker
Glazura:  100 ml frisca lichida, 150 gr ciocolata neagra

Batem spuma tare albusurile cu sarea. Adaugam zaharul si mai mixam cateva minute apoi adaugam treptat, pe rand: galbenusurile, uleiul si apa. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, folosind o spatula si amestecand usor sa nu se lase spuma.
Se toarna in tava rotunda de 26 cm tapetata pe fund cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 175 grade timp de aprox 30-35 min. Verificam cu o scobitoare daca este copt blatul.
Scoatem din cuptor si lasam la racit. Blatul racit il taiem in 3.

Cat timp se coace blatul pregatim siropul: punem pe foc apa cu zaharul si cand fierbe adaugam cappuccino si mai lasam sa fiarba 2-3 minute. Luam de pe foc si adaugam esenta de rom si lasam la racit.

Crema: untul tinut la temperatura camerei se mixeaza bine cu zaharul pudra. Adaugam pe rand galbenusurile, cacao si esenta de rom mixand pana obtinem o crema spumoasa si fina. Impartim crema in 3 parti.

Asezam pe o farfurie prima foaie de blat si o insiropam bine apoi ungem cu o parte din crema apoi punem a doua foaie si la fel insiropam si ungem cu crema. Asezam ultima foaie si o insiropam si pe aceasta. Dam la frigider timp de o ora.

Ungem apoi tortul de jur imprejur cu crema lasand cateva linguri si pentru ornat. (deasupra nu punem crema)
Pentru glazura: topim pe baie de aburi ciocolata amestecata cu frisca lichida si amestecam pana se topeste ciocolata. Lasam sa se raceasca usor apoi turnam peste tort, nivelam si lasam sa curga si pe margini.
Ornam cu crema ramasa formand cateva moturi. Am facut si cateva inimioare de ciocolata. Dar la ornat aveti liber la imaginatie :).

Va las si voua sa savurati o felie de tort! 
Exit mobile version