Retete Timea

Tort cu migdale si crema de vanilie

oznor

Un tort gustos deschide seria retetelor din 2019, un tort cu care mi-am rasfatat prietenii cu ocazia zilei mele de nastere acum 3 saptamani. Tort cu migdale si crema de vanilie nu e doar atat, este si un blat de ciocolata cu cafea si un final cu toping de ciocolata si fistic, combinatii reusite de arome si culori. 

Pentru Tort cu migdale si crema de vanilie avem nevoie de

  • 2 x blat de migdale
  • 6 albusuri de ou
  • 6 linguri zahar brut
  • 200 gr migdale macinate
  • 2 linguri faina
  • un praf de sare
  • Blat de ciocolata
  • 60 gr unt 82% grasime
  • un praf de sare
  • 2 oua
  • 3 linguri zahar brut
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingura cafea macinata
  • 2 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 50 gr cicocolata neagra topita
  • Crema
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar brut
  • 4 linguri amidon
  • 450 ml lapte
  • 2 plicuri zahar vanilat Bourbon
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 125 gr unt nesarat 82% grasime
  • 1 plic gelatina + 4 linguri apa
  • 200 ml smantana pentru frisca (35%grasim)
  • Glazura
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 200 gr ciocolata neagra (am folosit de 55% cacao)
  • Pentru ornat: 
  • migdale macinate
  • fistic crud
  • Tips:
  • Este ideal sa pregatiti tortul inainte cu o zi de taiere, asta si pentru ca sunt mai multi pasi de urmat, printre care si statul la frigider si racirea blaturilor si a cremei etc.
  • Smantana pentru fisca se bate cel mai bine daca sta la congelator 20 de minute inainte

Mod de preparare Tort cu migdale si crema de vanilie

  • Mixam albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spuma tare si ferma. Adaugam apoi treptat migdalele macinate si faina amestecand usor cu o spatula. Impartim compozitia in doua si coacem pe rand doua blaturi, in tava rotunda de 26 cm tapetata pe fund cu hartie de copt si unsa pe margini cu unt. Cuptorul trebuie sa fie preincalzit la 170 de grade si coacem blaturile timp de 15-17 minute.
  • Pentru blatul de ciocolata, mixam ouale cu un praf de sare, zaharul si untul la temperatura camerei adaugand pe rand cacaua, cafeaua macinata, faina, praful de copt si la final ciocolata topita. Turnam compozitia in tava de 26 cm, tapetata pe fund cu hartie de copt si unsa pe margini cu unt si dam tava la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de 25 de minute si inca 5 minute cu usa deschisa. Ca sa fim siguri ca blatul este copt, verificam cu o scobitoare.

  • Crema de vanilie
  • Gelatina o punem intr-un bol la hidratat in 4 linguri de apa.
  • Intr-un vas rezistent la foc, amestecam galbenusurile cu zaharul si amidonul adaugand treptat si laptele. Punem vasul pe foc si lasam sa fiarba, amestecand, pana obtinem o compozitie ca o budinca. Adaugam zaharul vanilat si esenta si luam de pe foc adaugand untul si amestecand cateva minute pana se omogenizeaza. Cand crema s-a racit cat sa nu fie fierbinte, adaugam gelatina hidratata si amestecam bine. Lasam apoi crema sa se raceasca complet.
  • Separat mixam smantana pentru frisca tinuta la rece in prealabil si cand crema de vanilie este rece complet, le impreunam amestecand cu o spatula.
  • Asamblare 
  • Din crema punem deoparte linguri pentru margini
  • Asezam inelul de la tava pe un platou/farfurie, apoi pe rand, in interiorul inelului, asezam primul blat de migdale peste care intindem jumatate din crema, urmeaza blatul de cicocolata peste care intindem cealalta jumatate de crema si asezam celalalt blat de migdale deasupra. Dam tortul la frigider 1-2 ore.
  • Il scoatem din frigider, indepartam inelul si ungem de jur imprejur cu crema ramasa. Presaram apoi peste crema de pe margine, migdale macinate.
  • Pentru glazura, topim pe baie de aburi ciocolata taiata bucati impreuna cu smantana pentru frisca. Ungem cu glazura tortul, lasand sa curga si pe margini.
  • Ornam cu fistic sau cu orice altceva din aceasta categorie, eventual migdale, nuci prajite etc.
  • Pastram tortul la frigider pana a doua zi.
  • Un tort pe tema aceasta este si Tortul cu nuca, crema de vanilie si afine facut tot pentru ziua mea in anii trecuti.

Exit mobile version