Tort cu mousse de vanilie si jeleu de zmeura
‘Tort cu mousse de vanilie si jeleu de zmeura’ este reteta de tort cu care deschid cea de a doua runda de concurs in cadrul campaniei “Bucuria de a imparti ceva bun” alaturi de Dr. Oetker
Detalii despre concurs puteti vedea pe pagina de Facebook.
Folosind ingrediente de la Dr. Oetker atat pebtru blat cat si pentru crema, a rezultat un tort minunat cu un gust puternic de vanilie, un jeleu acrisor de zmeura si totul imbracat intr-o crema simpla de ciocolata. Si chiar daca pare un tort greu de facut si are destul de multe ingrediente, in final nu trebuie decat sa aveti timp si in rest sa parcurgeti cu atentie pas cu pas cele explicate de mine si cu siguranta puteti face si voi acest tort delicios.
Pentru Tort cu mousse de vanilie si jeleu de zmeura avem nevoie de
- Blat
- 4 oua
- un praf de sare
- 5 linguri zahar brut
- 1 plic zahar vanilat Bourbon Dr. Oetker
- 3 inguri apa fierbinte
- 3 linguri ulei
- 1 lingurita praf de copt Dr. Oetker
- 150 gr faina
- Mousse de vanilie
- 3 galbenusuri de ou
- 3 linguri zahar brut
- 1 plic zahar vanilat bourbon Dr. Oetker
- 3 linguri amidon Gustin Dr. Oetker
- 450 ml lapte
- 3 lingurite esenta de vanile Dr. Oetker
- 1 pliculet gelatina granule Dr. Oetker + 4 linguri apa rece
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1 lingura zahar pudra vanilat Dr. Oetker
- Jeleu de zmeura
- 250 gr zmeura congelata
- 2 linguri zahar brut
- 3 lingurite amidon + 3 linguri apa rece
- Sirop
- 150 ml apa
- 2 lingurite zahar pudra vanilat Dr. Oetker
- 1 lingurita esenta de vanilie Dr. Oetker
- Crema de ciocolata
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1 lingura zahar brut
- 200 gr ciocolata 56% cacao
- 50 gr unt nesarat 82% grasime
Mod de preparare Tort cu mousse de vanilie si jeleu de zmeura
- Blat
- Mixam albusurile spuma cu un varf de sare apoi adaugam zaharul si zaharul vanilat si mixam din nou adaugand si apa fierbinte. Adaugam apoi pe rand galbenusurile si uleiul, mixand dupa fiecare. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt, folosind o spatula. Turnam compozitia intr-o tava rotunda de 24 de cm tapetata pe fund cu hartie de copt si unsa pe margini cu unt si dam tava la cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de 25-30 de minute.
- Scoatem tava din cuptor si lasam blatul sa se raceasca complet.
- Mousse de vanilie
- Punem gelatina la hidratat in aprox 4 linguri de apa.
- Cele 3 galbenusuri le amestecam intr-un vas cu zaharul si zaharul vanilat, adaugand apoi amidonul si laptele. Cel mai usor e sa folosim un tel. Punem vasul pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa ca o budinca. La final adaugam esenta de vanilie.
- Lasam budinca sa se raceasca putin, adaugam gelatina hidrata si amestecam bine cu telul.
- Smantana pntru frisca se bate cel mai bine daca sta aprox 20 de minute la congelator si vasul in care il mixam este de asemenea foarte rece. Mixam frisca cu o lingura de zahar pudra.
- Cand crema de vanilie este rece o adugam treptat peste frisca
- Lasam crema la frigider minim doua ore sau aprox. 30 de minute la congelator.
- Jeleu de fructe:
- Punem fructele impreuna cu zaharul brut intr-un vas pe foc si lasam pana se topeste zaharul, apoi le blenduim si le strecuram ca sa scapam de samburii de zmeura. Turnam sosul de fructe inapoi in vas, punem vasul pe foc si cand incepe sa fiarba adaugam amidonul dizolvat in putina apa si lasam pe foc, amestecand, pana se ingroasa.
- Turnam compozitia intr-o forma de aprox 10-12 cm si dupa ce a ajuns la temperatura camerei, dam forma la congelator 10 minute.
- Crema de ciocolata
- Amestecam intr-un vas smantana pentru frisca cu zaharul si punem vasul pe foc pana da in clocot. Luam vasul de pe foc si adaugam ciocolata bucatele si amestecam pana se topeste ciocolata. Adaugam untul la temperatura camerei si amestecam cu telul pana la omogenizare. Dupa ce s-a racit putin, dam crema la frigider timp de aprox 2 ore (sau la congelator 20-30 de minute).
- Pentru sirop, amestecam apa cu zaharul pudra si esenta de vanilie.
- Asamblare
- Acum ca avem totul pregatit, putem trece la asamblarea tortului.
- Blatul il taiem in doua, insa inainte, ca sa avem un tort perfect drept, taiem partea de deasupra intr-un strat subtire. (nu este obligatoriu)
- Asezam prima foaie de blat pe un suport de tort si insiropam blatul cu jumatate din cantitatea de sirop.
- Ungem foaie de blat cu jumatate din mousse-ul de vanilie. Asezam in mijloc jeleul de zmeura si completam cu restul de mousse.
- Punem peste mousse cea de a doua foaie de blat si insiropam cu restul de sirop.
- Pastram tortul in forma aceasta timp de minim doua ore in frigider (sau peste noapte) inainte de a-l imbraca in crema de ciocolata.
- Scoatem tortul din frigider si il imbracam in crema de ciocolata apoi ornam dupa preferinte. Eu am folosit pentru ornat, flori de ciocolata Dr. Oetker si flori decupate din fondant de la Dr. Oetker.
Comentează folosind contul de Facebook