Tort Dobos

E primul Dobos pe care il fac si l-am facut la cererea unor prieteni care au fost foarte multumiti de el. 
Nu vroiam sa il fac pana acum din cauza ca necesita prea mult de lucru la foi si in general nu imi place sa fac foi de nici un fel 🙂 . Dar trebuie sa repet figura cat mai curand pentru ca sotul meu adora Dobosul si ma bate mereu la cap sa ii fac. Reteta eu am luat-o de pe un blog unguresc: http://esztercake.blogspot.ro/2011/02/dobos-torta.html , doar ca eu am adaptat ingredientele pentru un tort mai micut. 

Pentru Tort Dobos avem nevoie de:

Blat:
4 oua
85 gr zahar
80 gr faina
20 gr unt
un varf de sare
Crema:
2 oua
150 gr zahar
1 plic zahar vanilat
100 gr ciocolata neagra + o lingura de unt
180 gr unt 82 % grasime
2 linguri cacao
Caramel: 100 gr zahar
Altele: unt pt uns tava
(pt o tava mai mare adaptati/dublati cantitatile)

Mod de preparare Tort Dobos

Intr-un bol mixam sau batem cu un tel albusurile cu un varf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana se intareste. Galbenusurile le frecam cu untul topit si racit si le adaugam peste spuma. La final incorporam faina folosind o spatula si amestecand cu miscari usoare sa nu se lasa spuma.
Din aceasta compozitie coacem in tava tapetata pe fund cu hartie de copt si unsa pe margini cu unt, 6 foi.
Eu am folosit o tava rotunda cu diametrul de 17 cm. Lasam la cuptor aprox 10 minute la 180 de grade, dar in functie de cuptor mai bine verificati cand e blatul copt. Aluatul il tinem la frigider in acest timp si cand luam din el luam de pe margine.
O sa dureze ceva timp aceasta operatiune pana coaceti pe rand fiecare foaie.
Crema: 
Intr-un vas rezistent la caldura amestecam ouale cu zaharul si zaharul vanilat si punem pe baie de aburi amestecand pana se topeste zaharul. Luam de pe foc si mixam cu mixerul.
Separat intr-un alt vas punem ciocolata rupta bucatele impreuna cu o lingura de unt si o topim pe baie de aburi. Lasam sa se raceasca putin (cat sa nu fie fierbinte) apoi o adaugam treptat peste compozitia de oua mixand de fiecare data.
Intr-un bol mixam untul pana devine foarte cremos. Cacaoa o putem adauga in unt cand mixam sau in compozitia cealalta cu ciocolata. La final impreunam cele doua compozitii adaugand din crema de ciocolata, cate putin, la crema de unt.
Asamblare: 
Asezam pe un platou pima foaie si o ungem cu crema, apoi procedam la fel cu restul de 4 foi. In total 5 foi pt ca una vine unsa cu caramel. Ungem tot tortul cu crema si deasupra facem 8 moturi peste care urmeaza sa vina asezate triunghiurile cu caramel.
Pentru caramel punem vasul cu zaharul pe foc si lasam sa se caramelizeze. Zaharul trebuie sa fie complet topit dar atentie sa nu fie ars. (din graba nu am reusit sa mai fac poze si la aceasta etapa dar am sa fac cu siguranta data viitoare). Blatul il taiem in doua mai intai (o sa fie mai usor de manevrat) Ungem prima jumatate cu caramel si nivelam frumos si cu un cutit uns cu putin unt taiem triunghiurile. Mai intai taiem jumatatea in doua apoi fiecare bucata inca o data in doua. Procedam la fel si cu cealalta jumatate. Trebuie sa ne miscam repede pentru ca se intareste destul de repede caramelul.
Triunghiurile obtinute le asezam peste moturile de crema.
Dam tortul la frigider 2-3 ore inainte de a-l servi.
Print Friendly, PDF & Email
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Comentează folosind contul de Facebook

10 comentarii la “Tort Dobos”

  1. Tortul dobos era preferatul meu in copilarie. Nu am mai mancat de mult pentru ca trec ff rar pe la cofetarii iar acasa inca nu l-am incercat 🙂 Al tau a iesit foarte bine, e frumos prezentat iar reteta bine explicata. trebuie sa ma incumet si eu sa-l prepar 🙂

    1. Eu nu il mancam ca nu imi placea crema. (e mai gretoasa cea din cofetarii). Crema facuta de mine e super gustoasa :). ma bucur ca iti place si ca se intelege modul in care se face. Te pup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.